Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarsmakten: Det var inte en främmande ubåt

Foto: PRIVAT/DAGENS NYHETER
Peter Hultqvist har blivit informerad om uppgifterna.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsmakten tror inte att det var en ubåt som observerades i Stockholms innerskärgård i somras. 

Men man vill inte gå ut med om eller hur man har identifierat föremålet. 

– Vi kan bara säga vad vi gör för analys och vad vi drar för slutsatser. Vi är extremt trygga i dem, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

I går avslöjade Dagens Nyheter att flera personer sett vad de uppfattade som en ubåt vid Lidingö, djupt inne i Stockholms skärgård, i juni. 

Tidningen har pratat med flera personer som upptäckte föremålet mitt under ett seglarläger. DN har också publicerat en film på den misstänkta ubåten och talat med experter som bedömer farkosten som en sannolik ubåt. 

Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan, har tagit del av filmen och kommenterade den i går för Expressen: 

– Om man dömer av tornets utseende rör det sig uppenbart om en mindre, dieseldriven ubåt, säger Ries. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar i dag att han har blivit informerad om den farkost som observerades vid Lidingö, skriver DN. 

”Jag är informerad i ärendet. Försvarsmakten har vidtagit åtgärder och har ansvaret för den här typen av händelser”, säger han i uttalandet till DN.  

Försvarsmakten: Handlar inte om en ubåt

Men i dag går Försvarsmakten ut med att de genomfört analyser som visar att det inte var en främmande ubåt som observerades. 

– Vår slutsats är att det inte handlar om en ubåt, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten. 

Han framhåller att det är väldigt bra att man hört av sig till Försvarsmakten om sina observationer. 

– Det är superbra, då har vi fått tillgång till jättebra material, bilder och filmer. Våra experter, som ju jobbar hela dagarna med den här typen av arbete och analyser, har fått göra en analys. Då har de kommit fram till att det inte handlar om en ubåt. 

Men Jesper Tengroth vill inte gå in på om analysen visar vad det var för föremål som observerades. 

– Vi pratar ogärna om det här. Vi vill inte röja vår förmåga med vad vi vet och inte vet, vad vi kan och inte kan. Vi kommer inte att gå längre än så och säga vad det här var för något. 

– Försvarsmakten kan bara säga vad vi gör för analys och vad vi drar för slutsatser. Vi är extremt trygga i dem. 

Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.
Foto: SANNA DOLCK / KVP

Kommer informera försvarsutskottet 

Allan Widman (L) är tidigare ordförande för riksdagens försvarsutskott, och är i dag ledamot. Han sa under torsdagen till Expressen att det handlade om ”häpnadsväckande uppgifter”. 

– För mig framstår det tydligt som en undervattensfarkost. Sedan är perspektiven svåra att uttala sig om. Är den konventionell eller en mindre variant? Det är svårt att säga. Men om jag själv hade iakttagit det man ser på filmen hade jag varit övertygad om att det var en ubåt, sade Allan Widman till Expressen. 

Han sa också att det är oroande om det inte kommer någon förklaring från svenskt håll och att han skulle kontakta den nya ordföranden för försvarsutskottet och begära information från Försvarsmakten. 

På fredagen uppger Allan Widman att han gjort så, men ännu inte fått någon mer information. 

Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare, säger nu att försvarsutskottet kommer att informeras av överbefälhavare Micael Bydén inom kort.  

– Det kommer vi genomföra vid ordinarie uppdatering för försvarsutskottet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.