Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsmakten ökar beredskap på Gotland

Försvarsmakten ökar beredskapen på Gotland på grund av den ryska beredskapsövningen som nu pågår, enligt Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef.Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten ökar beredskapen på Gotland på grund av den ryska beredskapsövningen som nu pågår.

Två Jas 39 Gripen från F7 Såtenäs verkar sedan i morse från ön.

– På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef.

Jas 39 Gripen

Längd (exklusive pitotrör): Jas 39C 14,1 meter, Jas 39D 14,8 meter

Spännvidd: 8,4 meter

Höjd: 4,5 meter

Tomvikt: Jas 39C 6 800 kilogram, Jas 39D 7 100 kilogram

Max startvikt: 14 000 kilogram

Motor: Volvo RM 12
 (General Electric F-404-400)

Radar: Ericsson PS-05/A Mk2/3

Dragkraft utan EBK: 54 kN

Dragkraft med EBK: 81 kN

Maxfart: Mach 2

Räckvidd: Mer än 3 000 kilometer

Startsträcka: 400 meter

Landningssträcka: 500 meter

Stigförmåga: 10 000m < 2 minuter

Beväpning "Jakt": Robot 74 Sidewinder (värmesökande), 
Robot 99 AMRAAM (aktiv radarmålsökare)
, Robot 98 IRIS-T (värmesökande), 
Automatkanon Mauser 27 millimeter

Beväpning "Attack": Bomb GBU-49 Paveway II (laser-/GPS-styrd bomb), 
Bomb GBU-12 Paveway II (laserstyrd bomb), 
Robot 75 Maverick (TV-målsökare), 
Robot 15F (sjömålsrobot, aktiv radarmålsökare)
, Automatkanon Mauser 27 millimeter

Beväpning "Spaning": Spaningskapsel SPK 39

Källa: Försvarsmakten

Försvarsmakten uppger att man just nu följer utvecklingen i närområdet, samt det som händer i Ukraina, mycket noga.

– På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef.

Jasplan till Gotland

Två Jas 39 Gripen från F7 Såtenäs landade i går på Gotland och är sedan i morse omplacerade till F17 på obestämd framtid.

– Jag tycker att det är bättre att vi talar om, och går ut med det, än att man ser att vi har flygplan som landar på Gotland. Den är en del i att vi är öppna, säger Göran Mårtensson.

Förflyttningen ska, enligt insatschefen, inte ses som en reaktion på situationen på Krimhalvön utan är en reaktion på beredskapsövningen i västra Ryssland.

– Övningsverksamheten har olika intensitet i vårt närområde, och i Östersjön. Det är inte bara den här gången vi väljer att landa och starta från Gotland då det är mindre reaktionstid över Östersjön. Det är helt logiskt, säger Göran Mårtensson.

Putin trappar ner

Rysslands president Vladimir Putin gick i dag ut med att de ryska trupperna nu flyttas tillbaka från beredskapsövningen som planerat.

Varför gjorde ni inte den här förflyttningen när den ryska övningen inleddes?

– Det ansåg vi inte att vi behövde då. Utan det här handlar om hur mycket vi ska verka.

Hur kommer det sig att ni ansåg det nu?

– Om vi står på en bas eller en annan så kan vi verka där uppe i vilket fall som helst. Nu har vi valt att landa in och basera på Gotland tillfälligt, och det gör vi med jämna mellanrum.

– Vilken dag vi gör det har ingen direkt betydelse, säger Göran Mårtensson.

MUST har möte

Högkvarteret har också ökat förmågan att följa upp den internationella verksamheten i närområdet. Något som, enligt Försvarsmakten, är helt normalt vid större övningar i närområdet och när oförutsedda händelser inträffar i omvärlden.

Närområdet övervakas dygnet runt med marina enheter, sensorer och olika typer av radarsystem.

I dag mötte generalmajor Gunnar Karlsson från militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, medlemmarna i försvars- och utrikesutskottet för att informera om säkerhetsläget.

"Rimligt att stärka upp"

Expressens reporter Annie Reuterskiöld var på plats men på väg in till mötet ville Gunnar Karlsson inte ge några kommentarer.

Efter mötet talade hon med medlemmar ur försvarsutskottet.

– Det är väldigt rimligt att vi stärker upp försvaret på Gotland. Det är bra att den typen av dimensioner som har varit i den politiska debatten successivt får ett ökat gehör. Men jag tror också att vi behöver göra mer än det, säger ordföranden Peter Hultqvist (S).

Ledamoten Allan Widman (FP):

– Jag uppfattar inte det här som en permanent förändring utan mer som Försvarsmaktens sätt att här och nu reagera på en pågående beredskapsövning. Men jag uppfattar det inte som en permanent stationeringsort av stridsflyg på Gotland, och det kanske inte heller vore någon bra idé, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.