Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarsmakten i miljardbråk om helikoptrar

Svenska armén firar 500 år i år: ”Väldigt smidiga”.
Det har varit flera problem med Helikopter 14.
Foto: HAMPUS HAGSTEDT / FÖRSVARSMAKTEN

Svenska Försvarsmakten vill göra sig av med sina problemtyngda helikoptrar och köpa nya från USA. 

Något som enligt tillverkaren NH Industries skulle kosta 18,5 miljarder – medan priset för att laga de gamla skulle landa kring 1,7 miljarder. 

Siffror som tillbakavisas av försvaret, enligt Svenska Dagbladet

Turerna kring Helikopter 14 har varit många. 

Efter flera år av förseningar och annat strul har militären fått nog, skriver SvD. Man vill nu göra sig av med de gamla helikoptrarna från europeiska NH Industries – och satsa på modellerna Black Hawk och Seahawk från en amerikansk konkurrent.

Men NH Industries varnar nu för att det kan vara en kostsam affär. Och menar att man i stället borde satsa på att rusta upp sina Helikopter 14.

– Vi är väldigt säkra på att om de håller fast vid NH90 kommer de att få ett system som verkligen fungerar. Och det för 10 procent av kostnaden som det skulle gå på att ersätta den nuvarande flottan med en annan modell, säger Axel Aloccio, vd för NH Industries, till SvD.

Men försvaret håller inte med. 

– Det krävs väldigt mycket pengar för att NH90-helikoptrarna ska bli operativa. Det räcker inte med 1,7 miljarder kronor utan det fordras betydligt mycket mer, säger brigadgeneral Anders Persson, som utrett frågan om vilka helikoptrar militären ska ha, till SvD.

Det finns flera problem med Helikopter 14. Kontraktet skrevs för 20 år sedan, men leveransen är fortfarande inte helt klar. Helikoptrarna saknar också flera viktiga funktioner och kan inte flyga så mycket som det är tänkt. 

Enligt Försvarsmaktens egen utredning är problemen så stora att det skulle vara billigare att byta ut helikoptrarna.

– Det finns en kalkyl som visar att vi en bit in på 2030-talet gör en strikt ekonomisk vinst genom att köpa nya helikoptrar, säger Anders Persson till SvD.

Skjuter pansarskott – på löpande band

Ukrainska truppen radar upp • Filmar sin attack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.