Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarsmakten i beredskapsinsats

”Anledningen är den omfattande militära verksamheten”.
Bilder från Försvarsmaktens beredskapsinsats på Gotland.
Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten
Bilder från Försvarsmaktens beredskapsinsats på Gotland.
Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Försvarsmakten har startat en beredskapsinsats på Gotland och i sydöstra och mellersta Östersjön. 

– Det pågår omfattande militär verksamhet i östersjöregionen, både från rysk och från västlig sida, säger Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist i ett uttalande. 

Försvarsmakten meddelar under måndagskvällen att de startat en beredskapsinsats på Gotland och i sydöstra och mellersta Östersjön. 

– Det pågår omfattande militär verksamhet i östersjöregionen, både från rysk och från västlig sida, på ett sätt som i vissa delar inte upplevts sedan kalla krigets dagar, säger Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist i ett uttalande

Försvarsmakten: ”Vi lever i en orolig tid”

Försvarsmakten skriver att” vi lever i en orolig tid” med en global säkerhetsmiljö som genomgår många förändringar med ”ett försämrat säkerhetsläge i närområdet”. 

Genom beredskapsinsatsen förstärks sjöövervakningen i Östersjön till havs och från luften och Försvarsmakten skriver att den militära närvaron på Gotland utökas. 

– Försvarsmakten har beredskapsverksamhet dygnet runt, året om och vi gör kontinuerliga bedömningar och anpassar vår verksamhet efter rådande läge. Vissa operationer är synliga medan andra inte är det, säger Jan Thörnqvist.

Försvarsmakten bedömer att risken för militärt angrepp mot Sverige är låg men att coronapandemin medfört ett mer instabilt och svårförutsägbart säkerhetsläge globalt och i närområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.