Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarsmakten förbjuder Tiktok i jobbmobiler

Arkivbild från en av försvarets övningar på Gotland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tiktok. Arkivbild.
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN

Anställda inom Försvarsmakten förbjuds att ha Tiktok på sina jobbmobiltelefoner, rapporterar Officerstidningen.

Förbudet gäller att installera den populära appen som ägs av kinesiska Bytedance på både surfplattor och mobiltelefoner. Om anställda redan har Tiktok på sin jobbmobil ska appen omedelbart raderas, enligt Försvarsmakten.

Bakgrunden till förbudet är höga underrättelsehot och de säkerhetsrisker som den här typen av appar innebär, enligt myndigheten.

En lång rad länder – däribland USA, Kanada, Danmark, Tjeckien och EU-kommissionen – har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha Tiktok eftersom det finns en risk för övervakning.

Sverige har dock inte utfärdat något generellt förbud för statsanställda att ha Tiktok i sina jobbmobiler.

I november uppmanades regeringskansliets personal att radera appen. Men ett flertal centrala myndigheter – däribland Kustbevakningen och MSB – tillåter att deras anställda har Tiktok, enligt en enkät av TV4 i slutet av förra året.

Kinesiska företag är enligt lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster. Kina har dock nekat till anklagelserna om övervakning.

Tiktok-chefen frågades ut av USA:s kongress

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.