Att det befinner sig fler soldater än vanligt på Gotland har knappt undgått någon. Efter det spända läget mellan väst och Ryssland, kopplat till konflikten i Ukraina, har många länder kring Östersjön höjt sin beredskap.
Försvarsmakten är dock tydlig med att risken för en väpnad konflikt i Sverige är låg.
– Det pågår en slags lågintensiv säkerhetsförsämring, som innebär att det inte bara är öppna krigshandlingar eller militärt våld som ingår som komponenter utan det är cyberdomäner och en lång rad av påverkansaktiviteter, att man försöker via sociala medier och andra medier att påverka människors uppfattning, säger Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten i SVT:s ”Morgonstudion”.
En signal till Ryssland – som nu lämnar
Ryssland har haft flera landstigningsfartyg i Östersjön den senaste tiden. På bara en månad utökade landet sin närvaro – från ett till sex fartyg.
Men nu har samtliga lämnat närområdet, rapporterar Dagens Nyheter.
På måndagen lämnade de första tre och på tisdagen har de resterande tre följt efter. Sortin sker via Stora Bält och resan går norrut via Kattegatt.
Jonas Olsson, vid Försvarsmaktens presstjänst, säger till tidningen att detta innebär att fartygen inom kort lämnar försvarets operationsområde.
– Alla sex har lämnat via Stora Bält och nu strävar de norrut via Kattegatt. Var de ska och vad de ska göra får man nästan fråga dem om, säger han till tidningen.
”Inget onormalt”
Att ryska fartyg rör sig in och ut ur Östersjön är inte märkligt. Sverige agerade den senaste tiden handlar om den samlade bilden, menar insatschefen Michael Claesson.
– Det är inget onormalt att Ryssland som strandägarstat i Östersjön rör sig med fartyg och andra typer av militära resurser in och ut ur Östersjön, det är inget märkligt i sig. Utan det faktum som vi förhåller sig till det är ju att när normalbilden förändras, och det gjordes vid det här tillfället, då agerade vi, säger han till SR.
Sverige visar med jämna mellanrum upp soldater på olika platser i Sverige. Men det blir extra påtagligt i ljuset av vad som händer i öst.
De svenska truppernas synlighet är både en signal till svenska folket – och till Ryssland. Michael Claesson förstår att människor tycker att situationen är konstig, när det å ena sidan sägs att det inte finns ett förstärkt hot och å andra visas upp soldater.
– Det kan jag förstå. Jag tycker samtidigt att det åligger alla delar i samhället att förklara att det är ett nytt säkerhetsläge och att det skett en försämring under flera år och den här senaste tidens händelseutveckling kopplat till krisen mellan väst och Ryssland, med koppling till Ukraina är bara en förstärkning av den bilden i SVT.