Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarslarm i Stockholms skärgård

Under lördagen meddelade Försvarsmakten att man utökar insatsen.
Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
Fler enheter sätts in i sökandet.
Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
Det är i Stockholms mellersta skärgård som huvuddelen av sökningarna ägt rum.
Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se
Foto: Jocke Berglund/Airpictures.Se

Försvaret trappar upp insatsen i Stockholms skärgård - men vill fortfarande inte säga något om varför över 200 man kopplats in för att bedriva en underrättelseoperation.

På en presskonferens på försvarshögkvarteret i Stockholm på lördagseftermiddagen sa kommendör Jonas Wikström att man bedömer uppgifterna man fick under gårdagen som fortsatt trovärdiga.

– Om det skulle pågå främmande underrättelseverksamhet vill jag inte ge en eventuell motståndare information om hur vi arbetar, säger Jonas Wikström vid presskonferensen.

Svenska Dagbladet avslöjade på lördagskvällen att Försvarsmakten jagar en skadad rysk ubåt.

På lördagen meddelade Försvarsmakten att man nu trappar upp underrättelseoperationen i Stockholms mellersta skärgård.

– Eftersom vi bedömer den information vi fick in under gårdagen som fortsatt trovärdig har jag beslutat att utöka insatsen med ett antal enheter, säger Jonas Wikström, operationsledare.

Han berättar att enheterna kommer från Fjärde sjöstridsflottiljen och att de är utrustade med kvalificerade sensorer för att skanna av såväl under som ovan vattenytan.

Wikström poängterade under presskonferensen att det som pågår är en underrättelseoperation och ingen "ubåtsjakt".

Men vad den operationen har gett vid handen hittills får ingen veta.

– Jag vill inte gå in på vilka bevis vi har i dag, säger han.

Svenska Dagbladets Mikael Holmström avslöjade på lördagskvällen att Försvarsmakten enligt uppgifter söker efter en skadad rysk ubåt.

Enligt tidningen kommer uppgifterna från Sveriges signalspaning som görs av Försvarets radioanstalt och även olika enheter inom Försvarsmakten.

Spaningen av ubåten startade officiellt efter en optisk observation, enligt tidningen. Med det menas att en person såg ett föremål som marinen senare kunde utesluta var något slags djur eller naturfenomen. I stället ska det handla om ett tillverkat föremål, en undervattensfarkost, alternativt en miniubåt eller rentav en större ubåt.

Nu visar hemlig teknisk information som pekar mot att föremålet ska komma från Ryssland.

I torsdags, den 16 oktober, ska den svenska signalspaningen ha uppfattat ett radiosamtal på ryska, enligt Svenska Dagbladet. Enligt tidningen ska samtalet ha sänts på en nödkanal som används av Ryssland.

Det var alltså 14 timmar efter detta samtal som en främmande farkost ska ha upptäckts i Stockholms skärgård. Några timmar senare på fredagskvällen, runt 22-tiden, kunde signalspaningen lyssna av radiotrafik ännu en gång. Vid det tillfället var trafiken krypterad.

Enligt Svenska Dagbladet ska dessa radiosändningar gå att spåra geografiskt och sändaren ska ha befunnit sig i närheten av Kanholmsfjärden - där Expressen har kunnat se flera militära fartyg under fredagen och lördagen.

Varken Försvarsmakten eller FRA ville under lördagen inte kommentera uppgifterna.

Som Expressen kunde berätta i går kväll är operationen fokuserad runt Kanholmsfjärden i mellersta skärgården - bara 40 kilometer från Stockholm city.

Operationen inleddes under fredagen efter att man tagit emot uppgifter från "en trovärdig uppgiftslämnare" om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård.

Aktivitet under natten

Under lördagsmorgonen befanns sig HMS Ven fortfarande i området.

– Det verkar som att den cirkulerar i Kanholmsfjärden, säger Johanna Cardell. Strax därefter rapporterade Expressens utsända att en stridsbåt 90 passerade i hög fart på väg mot basen på Korsö.

Lena Parkvall, kommunikatör på Försvarsmaktens informationsstab sade på lördagsmorgonen att insatsen pågår med oförminskad styrka.

– Vi har jobbat på under natten och det har varit stor aktivitet.

Hur länge kommer insatsen att pågå?

– Så länge vi bedömer att det behövs, säger hon, och upprepar att man har bedömt informationen om främmande undervattensverksamhet som väldigt trovärdig.

En "sagesperson"

Såväl fartyg och flyg som marktrupper och hemvärn har kopplats in efter att en "sagesperson" kommit med information som försvaret tar på största allvar.

Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen, Sjöinfobat med marinens radio, sjöinformationskompaniet på Muskö samt Hemvärnet är på plats i området.

– Vi bygger det här på en trovärdig källa. Syftet här är nu att inhämta mer information, sa operationsledaren Jonas Wikström på en presskonferens på kvällen. Vid flera tillfällen återkom han till källans trovärdighet, utan att kommentera vem det är.

Försvarsmaktens pressinformatör Therése Fagerstedt bekräftar på lördagseftermiddagen att specialister från både Karlskrona och Linköping kallats in i operationen.

– Det handlar om ledningsförband från Marinbasen i Karlskrona och personal från helikopterflottiljen i Linköping, säger hon.

De nederländska marinförband som var och övade med ubåt i skärgården är dock inte kvar.

Kan de komma att kallas tillbaka?

– Nej, det här hanterar vi själva, säger Therése Fagerstedt.

"Det var en ubåt"

Svenska Dagbladet - som hänvisar till källor - uppger att Försvaret har kunnat utesluta att det rör sig om till exempel minkar eller ett naturfenomen. Det som har noterats ska enligt uppgifter till tidningen vara "ett av människor tillverkat föremål" med okänd nationalitet.

Sent på fredagskvällen fick Expressen uppgifter om att ett svenskt militärfartyg av större modell rört sig i Sandhamnsområdet omgiven av ett flertal gruppbåtar med soldater i.

De ska ha motat bort civila båtar och ropat ut förslag på alternativa farleder för de andra båtarna som fanns i närområdet just då.

Ett vittne som Expressen.se talat med säger sig ha sett en större svensk militärbåt röra sig från Stavsnäs mot Sandhamnsområdet på fredagseftermiddagen.

– Det var en militärbåt, det är jag helt säker på, säger han.

Redo att fälla ubåtar

Försvarsmakten bekräftade under lördagen - i samband med uppgifterna om att man utökat insatsen - att superkorvetten HMS Visby är ett av de fartyg som deltar i sökandet, tillsammans med flera andra moderna fartyg, båtar och helikoptrar.

Ett annat fartyg som ska vara inblandat är korvetten HMS Sundsvall, som är en något äldre korvett. Även den är utrustad för ubåtsjakt.

Men inga vapeninsatser har genomförts.

Man arbetar nu med de sensorer som finns i området för att hämta in mer information, enligt Jonas Wikström.

– Vi har ett antal enheter på plats, säger han.

Luftrummet är inte avspärrat

Insatsen är koncentrerad kring de mellersta delarna av Stockholms skärgård.

Men man har inte känt sig nödgade att stänga av luftrummet.

– Inget luftrum är avspärrat. Jag vet att vi har fått något samtal om det som händer men det här är en grej för försvaret, säger Annika Brunnberg på Luftfartsverkets pressjour.

Uppgifterna om den främmande undervattensverksamheten kommer efter att det på senare tid kommit uppgifter om ett flertal incidenter med ryska flyg.

Nyligen gick försvaret ut med uppgifter om att man på senare tid noterat ett alltmer närgånget beteende från ryska plan. Huruvida det har någon koppling till nuvarande operation vägrar försvaret att säga något om.

Fakta: Ubåtsjakterna

När en sovjetisk ubåt upptäcks vid Utö 1980 blir det den egentliga inledningen till den så kallade ubåtskrisen.

Den 28 oktober 1981 går sovjetiska ubåten U 137 på grund utanför Karlskrona, en händelse som gav eko över hela världen.

I oktober 1982 inleds Hårsfjärdsincidenten och ett par veckors intensiv men fruktlös ubåtsjakt.

Maj 1983, ubåtsjakt i Sundsvall.

Augusti 1983, misstänkt ubåt i Karlskronaområdet.

Februari 1984, misstänkt ubåt samt främmande dykare i Karlskronaområdet.

Juni 1988, misstänkt ubåt angrips med sjunkbomber vid Hävringe.

Hösten 1992, misstänkt ubåt angrips med torped som är nära att i stället sänka den svenska korvett som avfyrade den.

Hundratals andra observationer görs och många klassas som kränkningar. Iakttagelserna ebbar ut kring mitten av 1990-talet.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.