Löfven och Modi möttes i Indien 2016 - nu kommer den indiska premiärministern till Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSONLöfven och Modi möttes i Indien 2016 - nu kommer den indiska premiärministern till Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Löfven och Modi möttes i Indien 2016 - nu kommer den indiska premiärministern till Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Reklam för nya Gripen - som försvarskoncernen Saab försöker sälja till Indien. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅNReklam för nya Gripen - som försvarskoncernen Saab försöker sälja till Indien. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
Reklam för nya Gripen - som försvarskoncernen Saab försöker sälja till Indien. Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN

Försvarsaffär med Indien kan ge Saab 100 miljarder

Publicerad

Stridsflygplan och luftvärn för miljarder – försvarskoncernen Saab har stora förhoppningar om storaffärer när Indiens premiärminister Narendra Modi landar i Stockholm på måndagen.

Och nu avslöjar indiska Times of India att avtal som kan bli värt 100 miljarder kronor för Saab är klart att undertecknas av Modi och Stefan Löfven.

Om Sverige och försvarskoncernen Saab skulle ta hem den indiska ordern på 110 stridsflygplan skulle det vara ett stort framsteg för Jas Gripen-projektet. Indien ska fatta beslut om flygplansordern i juli och i slutspurten finns bara en konkurrent kvar till svenska Gripen – amerikanska Lockheed Martins F-16.

Flygplansordern är värd 90 miljarder kronor, enligt Bloomberg som uppmärksammar den inför Narendra Nodis besök i Stockholm.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och inför besöket kommer nu rapporter från Indien som talar till Sverige, Saab och Gripens fördel: Indiens största tidning Times of India rapporterar att Modi och Löfven ska underteckna ett avtal som banar väg för tillverkning av Gripen-plan i Indien.

https://twitter.com/Claes_Hemberg/status/985793345032159232

Indien kräver att flygplanen i miljardordern ska tillverkas i landet och det skulle kräva att känslig försvarsteknologi som utvecklats i Sverige skulle delas med Indien. Ett avtal för att lösa den frågan har tagits fram inför mötet i Stockholm, enligt Times of India.

- Ett Gripen-avtal med Indien skulle kunna bli ett viktigt genombrott, efter flera småaffärer med länder som Ungern och Tjeckien, säger Claes Hemberg, ekonomisk kommentator.

Försvarskoncernen Saab har haft några tunga år bakom sig med bland annat motgångarmed försäljningen av Gripen-plan men i samband med att bokslutet för 2017 presenterades andades vd Håkan Buskhe optimism:

- Jag tror att det kommer att hända väldigt mycket i Indien under det här året, konstaterade han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Indiska försvarsorder värda 100 miljarder kronor

Saab har också förhoppningar om att sälja luftvärn till Indien. Under 2018 kommer Indien bestämma sig för vem av budgivarna som ska vinna en order på luftvärn som värderas till 10 miljarder kronor.

Även den ordern kräver att Modi och Löfven kommer överens om ett avtal för känslig information – ett avtal där Löfvens namnteckning kan bli värd 100 miljarder kronor totalt. Från det svenska försvarsdepartementets sida tonas avtalet ned och förklaras med att Försvarets materielverk, FMV, förbereder ett avtal med sin indiska motsvarighet men försvarsdepartementet har inte de exakta detaljerna för samtalen mellan Löfven och Modi och eventuella uppgörelser mellan regeringscheferna.

Saabs vd Håkan Buskhe har bjudits in till ett "rundabordssamtal" med Modi och Löfven under tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

- Andra Indien-Sverige-affärer som kan bli klara i veckan är energi-affärer och teknikaffärer som kan bli mycket viktiga. Stora Indien behöver stora investeringar, konstataterar Claes Hemberg.

- Det är så lätt att vi i Sverige ser Indien som ett u-land. Men vi har också mycket att lära av dem. Indien har sedan några veckor exempelvis världens största solenergi-anläggning på 10 kvadratkilometer.

Narendra Modi landar i Stockholm på måndag kväll och stannar till onsdag. Han ska även träffa andra nordiska ledare och inför besöket skriver han på Facebook:

https://www.facebook.com/narendramodi/photos/a.10156627257580165.1073741881.177526890164/10160342261340165/?type=3&theater
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag