Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarsaffär med Indien kan ge Saab 100 miljarder

Löfven och Modi möttes i Indien 2016 - nu kommer den indiska premiärministern till Sverige.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Reklam för nya Gripen - som försvarskoncernen Saab försöker sälja till Indien.Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN

Stridsflygplan och luftvärn för miljarder – försvarskoncernen Saab har stora förhoppningar om storaffärer när Indiens premiärminister Narendra Modi landar i Stockholm på måndagen.

Och nu avslöjar indiska Times of India att avtal som kan bli värt 100 miljarder kronor för Saab är klart att undertecknas av Modi och Stefan Löfven.

Om Sverige och försvarskoncernen Saab skulle ta hem den indiska ordern på 110 stridsflygplan skulle det vara ett stort framsteg för Jas Gripen-projektet. Indien ska fatta beslut om flygplansordern i juli och i slutspurten finns bara en konkurrent kvar till svenska Gripen – amerikanska Lockheed Martins F-16.

Flygplansordern är värd 90 miljarder kronor, enligt Bloomberg som uppmärksammar den inför Narendra Nodis besök i Stockholm.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och inför besöket kommer nu rapporter från Indien som talar till Sverige, Saab och Gripens fördel: Indiens största tidning Times of India rapporterar att Modi och Löfven ska underteckna ett avtal som banar väg för tillverkning av Gripen-plan i Indien.

https://twitter.com/Claes_Hemberg/status/985793345032159232

Indien kräver att flygplanen i miljardordern ska tillverkas i landet och det skulle kräva att känslig försvarsteknologi som utvecklats i Sverige skulle delas med Indien. Ett avtal för att lösa den frågan har tagits fram inför mötet i Stockholm, enligt Times of India.

- Ett Gripen-avtal med Indien skulle kunna bli ett viktigt genombrott, efter flera småaffärer med länder som Ungern och Tjeckien, säger Claes Hemberg, ekonomisk kommentator.

Försvarskoncernen Saab har haft några tunga år bakom sig med bland annat motgångarmed försäljningen av Gripen-plan men i samband med att bokslutet för 2017 presenterades andades vd Håkan Buskhe optimism:

- Jag tror att det kommer att hända väldigt mycket i Indien under det här året, konstaterade han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Indiska försvarsorder värda 100 miljarder kronor

Saab har också förhoppningar om att sälja luftvärn till Indien. Under 2018 kommer Indien bestämma sig för vem av budgivarna som ska vinna en order på luftvärn som värderas till 10 miljarder kronor.

Även den ordern kräver att Modi och Löfven kommer överens om ett avtal för känslig information – ett avtal där Löfvens namnteckning kan bli värd 100 miljarder kronor totalt. Från det svenska försvarsdepartementets sida tonas avtalet ned och förklaras med att Försvarets materielverk, FMV, förbereder ett avtal med sin indiska motsvarighet men försvarsdepartementet har inte de exakta detaljerna för samtalen mellan Löfven och Modi och eventuella uppgörelser mellan regeringscheferna.

Saabs vd Håkan Buskhe har bjudits in till ett "rundabordssamtal" med Modi och Löfven under tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

- Andra Indien-Sverige-affärer som kan bli klara i veckan är energi-affärer och teknikaffärer som kan bli mycket viktiga. Stora Indien behöver stora investeringar, konstataterar Claes Hemberg.

- Det är så lätt att vi i Sverige ser Indien som ett u-land. Men vi har också mycket att lära av dem. Indien har sedan några veckor exempelvis världens största solenergi-anläggning på 10 kvadratkilometer.

Narendra Modi landar i Stockholm på måndag kväll och stannar till onsdag. Han ska även träffa andra nordiska ledare och inför besöket skriver han på Facebook:

https://www.facebook.com/narendramodi/photos/a.10156627257580165.1073741881.177526890164/10160342261340165/?type=3&theater