Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarets vittnen hörda om skotten mot Eric Torell, 20

Kriminalteknikern: Poliserna i Torell-fallet gjorde inte fel
Eric Torell, 20, sköts till döds i Stockholm.Foto: PRIVAT

Rättegången mot poliserna som sköt Eric Torell 20, till döds fortsätter. 

På onsdagen hördes försvarets vittnen om vad som hände den där morgonen den 2 augusti förra året.

I fokus står frågan om det dödande skottet mot Eric kan räknas som nödvärn.

Insatschefen, poliserna och Eric Torells mamma har alla fått lyfta fram sina versioner av natten då Eric Torell, 20, dog. Torell stod utanför ett bostadshus med en leksakspistol när två poliser avlossade totalt 25 skott mot honom – i tron om att han höll ett skarpladdat vapen. 

På onsdagen går rättegången in på sin femte dag. 

Den 31-årige polisen som avlossade det dödande skottet står åtalad för vållande till annans dag, alternativt tjänstefel. Den andra inblandade polisen står även han åtalad för tjänstefel.

Tredje polis avskrevs från misstankar

Ytterligare en polis, som från början även hon var misstänkt, har avskrivits från misstankar. I rätten på måndagen berättade hon om hennes känslor när poliserna trodde att Eric Torell höll i ett riktigt vapen.

– Jag är helt säker på att han kommer skjuta mig och att jag är tvungen att skjuta mot honom innan han skjuter mot mig, sade hon, enligt SVT.

Både försvaret och åklagaren är överens om att de första skotten som avlossades var inom nödvärnsrätten, då poliserna trodde att de svävade i livsfara. Men det är skotten som avlossades när Torell hade ryggen mot poliserna som avgör utgången i fallet. Försvaret menar att nödvärn kan hävdas även då, medan åklagare Martin Tidén anser att det inte kan hävdas för de skotten. 

Mängder med blommor lades på platsen där Eric Torell dog. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen inleddes rättegången med att den pensionerade kriminalteknikern Sonny Björk hörs. Han är en av Sveriges mest erfarna kriminaltekniker och har under sin karriär bland annat varit inblandad i kriminaltekniska undersökningar kring Palme-mordet, Lasermannen och polismorden i Malexander.

Han menar att nödvärn kan hävdas även när det misstänkta hotet står med ryggen vänd mot poliserna. 

– Så länge en person är vid medvetande och har ett vapen i händerna så är personen ett hot och kan betraktas som farlig, även om man har ryggen vänd. Annars skulle man kunna göra så att man öppnar eld mot poliser och sedan vänder ryggen mot poliserna som då inte har rätt att skjuta, säger Sonny Björk.

Kritiserad polisforskare används

Ett annat av försvarets vittnen är en polisforskare som gjort en studie om situationer där poliser avlossat skott mot misstänkta gärningsmän. Enligt honom finns det situationer där reaktionstiden, på grund av polisernas stresspåslag, är så pass fördröjd att man inte hinner reagera på att den misstänkte har vänt ryggen mot en, och att situationen därmed kan vara en annan. 

– Hypotesen är att polisen tar beslutet att agera och under den tiden det tar att agera så kan gärningsmannen redan ha vänt sig om. Det handlar om mikrodelar av tid och man hinner då inte avbryta sitt agerande, säger polisforskaren i rätten. 

Han lutar sig dock i sin studie mot en amerikansk minnesforskare, vars forskning har blivit vida kritiserad. 

– Det han säger är i stort sett att om du väntar tills någon drar sitt vapen för att skjuta dig så kommer det ta längre tid för dig att dra och skjuta, så du måste skjuta först och svara på frågor efteråt, säger advokaten John Burton som företrätt flera målsägande vars anhöriga dödats av polisskott i USA. 

Mamman: ”Min enda chans att få svar”

Tidigare under rättegången hördes Eric Torells mamma som målsägande. Hon berättade inför dagen hur tuff förhandlingen känns för henne.

– Det kommer bli jättesvårt, men jag ska stålsätta mig, ta en dag i taget och kämpa för att kunna delta i den här rättegången. Det är min enda chans att få svar, sa Katarina Söderberg.

Även Eric Torells pappa, Rickard Torell, har hörts i rätten. Han berättade då om hur han hade varit ute och letat efter Eric under tidiga morgonen när han upptäckt att Eric försvunnit ur bostaden. Rickard Torell frågade en polispatrull om de sett Eric, men fick inget gehör. Sedan fick han dödsbeskedet.

– Det var ju fruktansvärt att höra. Det där är ju inte sant, han har ju Downs syndrom, sa pappan i rätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.