Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarets vittne: Eric Torell hade inte ryggen mot poliserna

Eric Torell blev 20 år.Foto: PRIVAT

Det dödande skottet mot 20-årige Eric Torell kom inte rakt bakifrån, utan snett från höger.

Det hävdar den kriminaltekniske experten Sonny Björk, som vittnar för försvaret i den pågående rättegången.

Och även om Torell hade haft ryggen mot poliserna betyder inte det att deras nödvärnsrätt upphört, enligt Sonny Björk.

– Så länge han är vid medvetande och har ett vapen i händerna så är han potentiellt farlig.

Den kriminaltekniske experten Sonny Björk har kallats som vittne av försvaret i rättegången mot de poliser som var inblandade i det ingripande då 20-årige Eric Torell sköts till döds förra sommaren. 

Han ifrågasätter åklagarens påstående att Eric Torell hade vänt ryggen mot poliserna när han sköts till döds. Den dödande kulan träffade visserligen i ryggdelen, säger Sonny Björk:

– Men den är inte skjuten rakt in i ryggen utan i en ganska låg vinkel in från höger.

Sonny Björk grundar sitt påstående på undersökningen av skadekanalen genom Eric Torells kropp.

– Sen kan kulan ha påverkats på ett sådant sätt att den ingående vinkeln är lägre än vad sonderingen visar. Men det är helt klart att den går in i kroppen snett från höger.

Så Eric Torell har inte visat ryggtavlan mot poliserna?

– Nej, det har han inte. Höger sida. 

Två av poliserna som deltog i insatsen sköt skott som träffade Eric Torell i ryggen. Den ene av dem, som sköt det dödande skottet, står åtalad för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. Den andre polisen åtalas för tjänstefel.

Påståendet att Eric Torell hade vänt poliserna ryggen när han dödades är centralt för åklagaren Martin Tidén, eftersom poliserna i det läget inte längre hade rätt till nödvärn, enligt åklagaren. 

Sonny Björk: Poliserna gjorde inget fel

Men enligt Sonny Björk kan poliserna ha haft rätt till nödvärn även om Eric Torell haft ryggen helt vänd mot dem.

– Det beror på hur nödvärnssituationen börjar. Om det börjar med att han på något sätt har hotat polismännen med den här vapenattrappen, som är väldigt välliknande, och de har påbörjat beskjutningen av honom i det läget, så påverkas det inte av om han vänder ryggen till, säger Sonny Björk.

– Så länge han är vid medvetande och har ett vapen i händerna så är han potentiellt farlig. Då föreligger enligt min uppfattning en nödvärnssituation.

Ser du att polisen har gjort något fel vid den här insatsen?

– Nej.

Den tredje polisen som deltog i ingripandet mot Eric Torell var från början misstänkt men åtalas inte. Däremot åtalas insatschefen för tjänstefel. Enligt åklagaren fattade han en rad felaktiga beslut i samband med insatsen.

Alla de åtalade nekar till brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.