Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarets vapen gick till Saudiarabien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LAGERRENSNING TILL SAUDIARABIEN. Dagens Industri avslöjar i dag att i det Saabs affär om roboten Bill 2 ingick material som företaget köpt tillbaka från Försvarets vapenlager.
Foto: Hassan Ammar/AP

Svenska försvaret har bistått Saudiarabien med vapen - och fått pengar för det.

Dagens industri avslöjar i dag att de robotar, sikten och lavetter som diktaturen köpt av Saab kommer från svenska försvarets vapenförråd.

- Det kan stämma, säger Ulf Lindström, pressansvarig på försvarets materielverk till Expressen.

I december 2007 förkunnade Saab att företaget fått en beställning på pansarvärnsroboten Bill 2. Kunden, avslöjade Dagens industri 2010, var diktaturen Saudiarabien. Nu kommer nya uppgifter om affären.

Enligt DI:s källor kommer en stor del av lavetterna och siktena i köpet från svenska arméns vapenförråd. Materialet, som i försvarets ögon var övertalig, återköptes av Saab och såldes vidare till Saudiarabien. Också ett parti Billrobotar ska ha ingått i affären.

Uppgifterna stöds av offentliga handlingar, skriver DI.

Beställningen genomförd

Fram till juli 2010 var försvarets materielverk, FMV, ansvarigt för försäljning av överskottsmaterial från försvarsmakten.

Av FMV:s årsredovisning för 2009 framgår att försäljningen av den specifika roboten som Saudiarabien beställt har genomförts. Året efter visade årsredovisningen att FMV:s försäljning hade ökat lavinartat. Leveranserna av Bill påbörjades 2010.

"Det kan stämma"

- Fram till sista juli 2010 hade vi ansvaret för utförsäljningen av överskottsmaterial. Men om vi har sålt till Saab kan jag inte svara på, men det kan stämma, säger Ulf Lindström, press­ansvarig på FMV till Expressen.

Enligt Dagens Industri finns en uppenbar koppling mellan affären och planerna på att bygga en missilfabrik i Saudi­arabien, som Ekot avslöjade förra veckan. I ett av dokumenten som Ekot avslöjade förra veckan står: "specifikt syftar projektet till att uppföra en anläggning för renovering och modifiering av pansarvärnsvapen och då särskilt dess driv- och verkansdelar."

Expressen sökte i natt kontakt med handelsminister Ewa Björling, som ansvarar för exportfrågor. Hon avstod från att kommentera.

Vapenaffären

6 mars: Sveriges Radios Eko­redaktion avslöjade att Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, hjälper Saudiarabien att planera ett bygge av en vapenfabrik.

9 mars: Efter att först vägrat kommentera, tvingas försvarsminister Sten Tolgfors kalla till en presskonferens där han bland annat sa att FOI inlett förhandlingar med diktaturen innan de fått klart tillstånd från regeringen.

i dag: Dagens industri avslöjar i dag att svenska försvaret bistått Saudiarabien med vapen - och fått pengar för det. Överskottsmaterial har sålts till Saab för vidare försäljning till diktaturen, enligt tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.