Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvarets resenota: 429 000 kronor

"UPPLEVELSE". Här, på Hurtigruten, har medarbetare på Försvarshögskolan tillbringat två nätter, som en del i en fältövning. "Den upplevelsen du får av att se det här i verkligheten kan du inte läsa dig till", säger Bo Klingvik, chef för Militärvetenskapliga instutitionen.

Just nu befinner sig 22 medarbetare från Militärvetenskapliga institutionen vid Försvarshögskolan i Nordnorge för "Fältövning Nordkalotten 2012".

I måndags klev deltagarna civilklädda ombord på Hurtigruten för två nätter med helpension. "Fältövningen" - som pågår i sammanlagt sex dagar och består av middagar, turistbussar och hotellnätter - kostar 429 460 kronor, visar dokument som Expressen tagit del av.

Så gick resan

Söndag den 2 september flög de från Arlanda till Kiruna, där de tog turistbuss mot Karesuando.

Nästa dag åkte de 22 medarbetarna vidare mot Kilipisjärvi och Tromsö.

På måndag eftermiddag tog de Hurtigruten och på onsdag förmiddag anlände de till Kirkenes.

Klockan 12 i dag tar de flyget från Kirkenes och hem till Arlanda.

"världens vackraste sjöresa"

Hurtigruten kallas ofta för "världens vackraste sjöresa" och transporterar passagerare och gods mellan Bergen och Kirkenes.

Den klassiska båtlinjen är också en stor turistattraktion som varje år lockar besökare från hela världen.

Den 2 juli 1893 gjordes premiärturen under befäl av Richard With. I dag trafikerar 12 båtar de 2500 sjömilen.

Under vad som betecknas "MVI Fältövning Nordkalotten 2012" befinner sig just nu 22 medarbetare från Försvarshögskolan, FHS, i Nordnorge.

I praktiken består denna fältövning om sex dagar bland annat av turistbuss mot Karesuando och Tromsö, spel och seminarier, övernattningar och middagar inklusive två nätter med helpension ombord på den berömda Hurtigruten. Enligt de dokument Expressen tagit del av gäller civil klädsel och annan lämplig klädsel kvällstid under de gemensamma middagarna.

- Det går inte att jämföra med en konferens. De här människorna är hela tiden kopplade till varandra och bor i dubbelhytt och umgås hela tiden. Det finns ett mervärde i det här, säger Bo Klingvik, chef för Militärvetenskapliga institutionen på FHS.

Studerar operationer

I ett av dokumenten står att "övningen skall ge en ökad kunskap och förståelse för N ordkalottens betydelse ur ett militärgeografiskt, kulturellt, militärstrategiskt och operativt perspektiv". Dessutom ska två historiska operationer studeras: "Konvojkriget" under andra världskriget och den sovjetiska operationen Petsamo-Kirkenes 1944:

- Det ska sedan leda in det till mer aktuella scenarios som kan inträffa i Nordkalotten, säger Bo Klingvik.

"Inget man kan läsa sig till"

Ni valde ett ganska dyrt alternativ, sammanlagt kostar övningen mer än 429 000 kronor.

- Hur relaterar du det till dyrt, mot vad?

Vad har ni jämfört med när vi valt det här alternativet?

- Om du slår ut det på antalet deltagare ...

Blir det närmare 20 000 kronor per person.

- Hur räknar du nu? Ja, på sex dygn ja. Som ren akademiker om man har ett intresse av att bara studera papper kan man tycka att det är dyrt. Den upplevelsen du får av att se det här i verkligheten kan du inte läsa dig till.

Landar i dag

De 429 460 kronor, eller 19 520 kronor per person, "Fältövning Nordkalotten" går loss på inkluderar resekostnader för 165 860 kronor och logi och mat för 149 200 kronor. Utgiftsposten "Helpension Hurtigruten den 3-5 september" står för 114 400 kronor. I dag landar Fältövnings-deltagarna på Arlanda från nordnorska Kirkenes.