Det har nu gått fem år sen den svenska befolkningen spänt följde Försvarsmaktens jakt på en utländsk ubåt i svenskt farvatten. Det blev en dramatisk vecka – men någon ubåt hittades aldrig.
Det hela började med att en man i en båt i Stockholms skärgård larmade försvaret:
Han hade sett en undervattensfarkost i Kanholmsfjärden. Han var helt säker.
Så startade ubåtsjakten
Kort därpå drog ”Operation Örnen” i gång. Fredagen den 17 oktober 2014 gick Försvarsmakten ut med ett pressmeddelande om att man fått uppgifter om ”främmande undervattensverksamhet från en trovärdig uppgiftslämnare”. Myndigheten initierade därför ”en underrättelseoperation i området”.
Utbåtsjakten blev en världsnyhet.
Men efter en vecka, fredagen den 24 oktober, avblåstes insatsen. Ingen ubåt hade hittats.
Än i dag finns flera luckor och frågetecken kring vad som hände. Det skriver Svenska Dagbladets journalist Jonas Gummesson, som har granskat efterspelet.
Försvaret och regeringen övertygade
Efter en knapp månad, den 14 november, höll den nytillträdde statsministern Stefan Löfven, S, försvarsminister Peter Hultqvist, S, och Försvarsmaktens ÖB Sverker Göranson en presskonferens.
Myndigheten kunde bekräfta ”att en mindre ubåt kränkt svenska vatten”, hette det.
Göranson var ”helt säker”.

Det avgörande beviset uppgavs vara en observation gjord av Försvarsmaktens sensorer på Marintaktiska stabens underrättelsetjänst. Ljud som uppfyllde kraven för att vara en ”bekräftad ubåt”.
Dock var analysen bara preliminär. Vanligtvis går inte försvaret ut med avgörande information så tidigt i en analysprocess, men här gjorde man ett undantag. En förklaring kan vara politisk otålighet, skriver SvD.
– När man gör en undervattensutredning, och uppdraget är att bekräfta eller avfärda en unik ljudupptagning, är det en väldigt omfattande process. Normalt tar det lång tid att få det på plats. Nu gick det väldigt fort. Analyserna var inte avslutade. Kriterierna för en bekräftad ubåt är stenhårda. Det var inte uppfyllt, säger en person med insyn till tidningen.
”Tjat från regeringskansliet”
Personen fortsätter:
– Det kom propåer från Rosenbad, det var tjat från både regeringskansliet och från vissa delar av Högkvarteret.
Efter presskonferensen fortsatte olika inblandade myndigheter gå igenom allt material som samlats in. Den 20 maj 2015 skulle det slutliga resultatet redovisas inom Försvarsmakten.
Men bara dagar innan dess upptäckte marinens analytiker ett misstag, skriver SvD:
Ljudupptagningarna från försvarets sensorer – det avgörande beviset – kom inte alls från en ubåt. De kom från något annat. Exakt vad är hemligstämplat men SvD har fått beskrivningen ”ett svenskt föremål i vattnet av människan skapat”.
Peter Hultqvist väntade med information
Detta blev en kalldusch för Sverker Göranson, som hade varit så säker på sin sak. Försvarsledningen kallade till krismöte.
– Problemet är inte att det är känsligt i sig, däremot pinsamt. Försvaret hade inte en susning om att det kunde vara på det här viset. Med facit i hand kan man tycka att de borde haft det, eller åtminstone upptäckt det tidigare. Nu kom det fram i ett väldigt sent skede av utredningen, när ljudet tröskades fram och tillbaka, säger en insatt person till SvD.
Informationen om felet gick ”med största sannolikhet” direkt vidare till regeringen, skriver SvD. Men försvarsminister Peter Hultqvist väntade i fyra månader, till september 2015, innan han meddelade riksdagen, enligt tidningen.
Då hade ledamöterna hunnit klubba igenom tio miljarder i ökade anslag till försvaret enligt SvD.
Försvarsmakten: Förekom kränkning
Riksdagen fick informationen i samma veva som försvarets slutrapport – hemligstämplad – lämnades in till försvarsdepartementet. Samtidigt skickade Försvarsmakten ut ett pressmeddelande där man skrev att det var ”ställt utom allt rimligt tvivel” att svenskt vatten faktiskt hade kränkts i Stockholms skärgård i oktober 2014.
Någon ubåt nämndes dock inte. I stället stod det att en tidigare observation hade omvärderats.
”Här har det tillkommit ny information som gör att just denna observation har en annan förklaring, och den har därför inte ingått i underlaget för den samlade värderingen”.
Vill inte kommentera
Jonas Wikström, operationsledare 2014, säger till SvD att Försvarsmakten fortfarande står fast vid att en kränkning förekom. Han vill inte berätta vilken – men säger att uppfattningen grundare sig på ”mycket bredare och djupare analys” i slutrapporten.
SvD har sökt Sverker Göranson som hänvisar till Försvarsmakten. Tidningen har även sökt Peter Hultqvist som avböjer att kommentera, och statsminister Stefan Löfven som via sin pressekreterare hälsar att det finns ”rutiner för informationsöverföring” i regeringskansliet men att man inte vill gå in på hur de ser ut.