Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvarets beslut försenade helikoptern

Här är dokumentet som gjorde försvarsminister Sten Tolgfors
rasande. Det avslöjar att försvarsmakten tagit beslut som försenat en sjukvårddshelikopter till de svenska soldaterna i Afghanistan.
Besluten togs av försvarsmakten utan att Tolgfors eller riksdagen informerats.

FAKTA

BESLUTET SOM STOPPADE HKP 10BExpressen har
tagit del av handlingar som visar hur det gick till och vad försvarsministern anser sig inte ha fått veta.
Dokumentet visar att försvarsmakten 3 mars 2009 skickade en offertförfrågan till FMV. Först i oktober lämnade försvarsmakten sin beställning på ombyggnad av hkp 10B för Afghanistan.
En ombyggnad av hkp 10B har funnits på dagordningen ända sedan 2008.
Men sedan fördröjdes hela leveransen. Det har varit försvarsmaktens officiella version.
Det som tidigare inte varit känt är hur tidskrävande ombyggnaden för Afghanistanuppdraget blev.

Det tragiska attentatet i onsdags i Afghanistan med en kraftigt försenad helikoptertransport av fyra skadade svenskar ledde till hög aktivitet på försvarsdepartementet i slutet av förra veckan.
Efter att ha väntat på en sjukvårdshelikopter, hkp 10B, till Afghanistan sedan 2008 ville Tolgfors ha enskilt samtal med de två ansvariga generaldirektörerna, Gunnar Holmgren på Försvarets materielverk och försvarsmaktens Ulf Bengtsson.
Fram tills fredagsmötet har försvarsmakten främst skyllt förseningen på den norske leverantören Heli-One.
Under mötet fick försvarsministern veta att beslut tagna av försvarsmakten orsakat en del av den kraftiga fördröjningen. Beslut som han inte informerats om eller känt till.

”Jag blev upprörd”

Ett av besluten är en beställning som försvarsmakten gjorde för sju månader sedan.
– Det är en underdrift att påstå att Tolgfors blev upprörd. Han blev topp tunnor rasande, säger en källa till Expressen.
Stämmer det att du blev ”topp tunnor rasande” när du fick den här informationen?

– Jag blev upprörd, bekräftar Sten Tolgfors när Expressen träffade honom sent i går kväll i riksdagshuset.
Han var där för att debattera inför dagens beslut i riksdagen om fortsatt svenskt deltagande i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan.
Dementerar du att du blev rasande?
– Inga kommentarer, säger Sten Tolgfors.
Det försvarsministern fick veta under fredagsmötet var att försvarsmakten beställt en tidskrävande och omfattande ombyggnad av hkp 1OB, för att de skulle anpassas till att fungera i Afghanistan.
Att försvarsmakten ville anpassa helikoptrarna var ingen nyhet. Men att det var så tidskrävande kom som en total överraskning för Tolgfors. Bara planeringen av ombyggnaden har tagit sju månader.
– Det har tidigare inte framgått i den information som departementet fått av försvarsmakten, säger Expressens källa.

”En total överraskning”

Inte heller riksdagen har fått veta att det skulle ta så lång tid. Men det framgår av ett av de beslut som Tolgfors fick information om under fredagsmötet med generaldirektörerna. I går kväll visade Expressen samma dokument för en av riksdagens tunga försvarspolitiker, folkpartiets Allan Widman, ledamot av försvarsutskottet.
– Det är uppenbart att helikoptrarna måste anpassas för att fungera i Afghanistan, men att det skulle ta så här lång tid kom som en total överraskning för mig, säger han.