Niclas Jornée hittade ett USB-minne med försvarshemligheter på gatan och lämnade in det. Nu vill försvaret ta hans dator. "Om jag velat behålla informationen hade jag ju inte lämnat tillbaka USB-minnet", säger han. Foto: Jocke Berglund
Niclas Jornée hittade ett USB-minne med försvarshemligheter på gatan och lämnade in det. Nu vill försvaret ta hans dator. "Om jag velat behålla informationen hade jag ju inte lämnat tillbaka USB-minnet", säger han. Foto: Jocke Berglund

Försvaret vill ta hans dator

Publicerad
Uppdaterad
USB-minnet som låg på marken innehöll försvarshemligheter. Niclas Jornée, 24, såg till att FMV fick tillbaka fickminnet. - Nu vill de ta min dator i beslag, men den får de inte, säger han bestämt.
I slutet av maj såg Niclas Jornées pappa Kenneth Nygård hur en cyklist tappade ett USB-minne vid Nybroplan i Stockholm.
Till Niclas Jornées stora förvåning innehöll fickminnet hemligstämplade dokument från försvarets materielverk, FMV. Han var noga med att inte klicka på de sekretessbelagda handlingarna.

Hämtade minnet

- Men jag hittade ett namn på en föredragshållare som jag ringde, berättar han.
Mannen hämtade fickminnet och där trodde Niclas Jornée att saken var ur världen, men i tisdags ringde FMV upp.
- De sa att de ville hämta Niclas dator och sedan ersätta honom en ny, berättar Kenneth Nygård.

"Aldrig att jag ger dem den"

Niclas Jornée tycker redan att han hjälpt till tillräckligt.
- Aldrig att jag ger FMV min dator. Räckte det inte med FRA-lagen? säger han.
Att han misstänks ha sparat hemligstämplat material på sin dator gör honom förbannad.
- Om jag velat behålla informationen hade jag ju inte lämnat tillbaka USB-minnet, säger han.
Enligt Tomas Rönnberg, jurist på polishögskolan, har FMV ingen laglig rätt att beslagta föremål. Det kan bara polisen göra.
FMV:s informationsdirektör Kurt Svensson säger att Niclas Jornée själv får välja om han vill lämna ifrån sig datorn.
- Gör han inte det får vår säkerhetsavdelning besluta om vi ska göra en polisanmälan.
Mannen som tappade USB-minnet bröt mot reglerna när han tog med sig hemlighetsstämplat material från jobbet.
- Han har fått en skarp tillsägelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag