Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret tystade ner misstänkt våldtäkt

Foto: Colourbox
Foto: Tomas Leprince

Försvarsmakten fick kännedom om en misstänkt gruppvåldtäkt i en bastu på F21 i Luleå.

Men i stället för att polisanmäla händelsen omedelbart valde man att först göra en egen internutredning.

Enligt polis och åklagare kan det långsamma förloppet ha bidragit till fallet inte kunde lösas, skriver Aftonbladet.

F21 har under torsdagskvällen haft ett extrainsatt möte – de inblandade i den misstänkta våldtäkten ska nu ha fått sluta sina anställningar, rapporterar Norrbottens-kuriren.

Den misstänkta våldtäkten inträffade den 5 februari i år på flygflottiljen F21 i Luleå.

Redan dagen efter att det utpekade brottsoffret - en kvinna i 20-årsåldern - berättade om händelsen för sina vänner nådde informationen högre chefer på F21.

Men i stället för att upprätta en polisanmälan om misstänkt våldtäkt så valde man att göra en egen internutredning. Först tre dagar senare kunde polisen börja arbeta med ärendet, skriver Aftonbladet.

Den långsamma hanteringen kan ha varit en bidragande faktor till att fallet senare lades ned, menar jourhavande förundersökningsledare Kjell-Åke Persson.

– Förutsättningarna hade ju varit bättre om vi kommit in i ärendet tidigare och kunnat göra tekniska undersökningar. Dessutom finns risken att inblandade parter påverkar varandra när tiden går. Det är jättetråkigt för tjejen som utsatts för det här om hennes möjligheter att få upprättelse har påverkats, säger Kjell-Åke Persson till Aftonbladet.

Kvinnan: Övertalades att dra tillbaka anmälan

Kvinnan som ska ha utsatts för brottet menar att en av Försvarsmaktens jurister övertalat henne att dra tillbaka anmälan.

– F21 hjälpte mig tidigt med en advokat som förklarade för mig, övertygade mig, om att jag kanske inte skulle gå vidare med det. Jag själv vet ju vad som har hänt men hon sa att det kommer bli väldigt tufft, att det skulle bli ord mot ord, och att det kan få mycket konsekvenser eftersom jag var ensam tjej och de är tre killar som kan snacka ihop sig, säger hon till Aftonbladet.

Försvarsmakten dementerar att man ska ha utfört någon utredning innan man polisanmälde.

– När det här uppdagades så lyssnade vi givetvis av vad som hade hänt men det var ingen utredning. Vi lyssnade av vad som hände och beslut togs att det skulle lämnas till polisen som ett polisiärt ärende, säger överste Carl-Johan Edström, flottiljchef, till Aftonbladet.

Förlänger inte provanställningen

Norrbottens-kuriren rapporterar under torsdagskvällen att två av de män som misstänks ha varit delaktiga i gruppvåldtäkten inte får sin provanställning förlängd. Ytterligare en man har valt att självmant avsluta sin anställning.

F21 har haft ett extrainsatt möte under torsdagskvällen. Louise Levin, informationschef vid Norrbottens flygflottilj, uppger för Norrbottens-kuriren att man fick kännedom om den misstänkta våldtäkten den 8 februari. Därefter rådfrågade man sina jurister om vem det var som skulle anmäla händelsen. Dagen därpå meddelade kvinnan att hon inte ville anmäla, då anmälde Försvarsmakten händelsen.

– Så egentligen handlar det inte om tre dygn innan vi upprättade en anmälan, utan om två och en halv timme, resonerar Louise Levin till Norrbottens-kuriren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.