Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvaret slipper miljonsmäll för fulvatten

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.

Det kommunala vattenbolaget i Uppsala stämde Försvarsmakten på 252 miljoner kronor för att ha förorenat dricksvattnet med giftiga PFAS-kemikalier.

Mark- och miljödomstolen anser dock inte att försvaret är skyldig att betala för reningskostnaderna, men rätten var inte enig.

Det kommunala bolaget Uppsala vatten stämde Försvarsmakten vid mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt sommaren 2019. Kommunen ansåg att myndigheten skulle ta hand om notan och framtida kostnader för att rena bort de giftiga kemikalierna. Bolaget krävde försvaret på totalt 252 miljoner kronor.

– Vi kommer att ha kostnader för oöverskådlig framtid för reningen av PFAS från dricksvattnet, sade Sigrid De Geyter, vd för vattenbolaget, till TT inför förhandlingarna.

Domstolen går nu på försvarets linje och uppger i ett pressmeddelande att myndigheten inte ska stå för reningskostnaderna.

Upptäcktes 2012

När de förhöjda halterna av PFAS-ämnen – högflourerade kemikalier – upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012 stängdes de förorenade vattentäkterna av. Först efter att en reningsprocess var installerad kunde Bäcklösa vattenverk tas i bruk igen.

Kommunen uppger att reningen hittills kostat drygt 37 miljoner kronor och beräknas kosta 4 miljoner per år i framtiden.

Enligt bolaget är utsläppskällan den militära flygplatsen Ärna, där försvaret under tidigare verksamhet ska ha använt PFAS-haltigt brandsläckningsskum.

Försvaret har inte velat kommentera fallet under pågående rättegång, men har i ett ställningstagande bestridit skadeståndskravet.

”Orimligt”

Myndigheten anser sig ha god kännedom om PFAS-föroreningens ”utbredning i mark och vatten” och anser att föroreningen ”kommer från en eller flera av de PFAS-spridande verksamheter eller anläggningar som ligger runt omkring” aktuell grundvattenbrunn.

– Det är orimligt. Det finns ingen annan aktör i Uppsala som har använt den här mängden av PFAS och som dessutom ligger på en plats där det är en direkt genomsläpplighet och står i direkt kontakt med grundvattnet. Flygplatsen ligger norr om Uppsala och grundvattenströmmarna går från norr till söder, sade Sigrid De Geyter.

Andra nyheter:
Här poserar 200 människor nakna vid Döda havet

Konstnär vill uppmärksamma vikten av att bevara Döda havet: ”Väldigt viktigt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.