Försvaret sköt varningsskott vid intrång

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två utländska medborgare har anhållits efter att utan tillstånd tagit sig in på Musköbasen natten till söndag. 

I samband med händelsen avlossades varningsskott efter att personerna inte lyssnat på skyddsvaktens direktiv. 

– Det hör inte till vanligheterna att skyddsvakter avlossar varningsskott, säger Magnus Jirlind, kommunikatör vid Försvarsmakten, i Expressen TV. 

Försvarsmakten skriver om händelsen, som inträffade vid 01-tiden natten till söndag, på sin hemsida: 

”Personerna upptäcktes av skyddsvakter inne på basen och omhändertogs i enlighet med bestämmelserna i skyddslagen”. 

Musköbasen ligger på Muskö i Haninge kommun söder om Stockholm och är klassat som ett militärt skyddsobjekt. 

– I samband med omhändertagandet har skyddsvakt avlossat ett varningsskott på grund av att individerna inte har agerat på skyddsvaktens direktiv, säger säger Magnus Jirlind, kommunikatör vid Försvarsmakten, i Expressen TV. 

– Det ska väl tilläggas att det inte hör till vanligheterna att skyddsvakter skjuter varningsskott. Människor brukar i regel respekterar tillträdesförbud på militära skyddsobjekt, fortsätter han. 

Två utländska medborgare anhållna efter intrång

Personerna som omhändertogs har överlämnats till polisen som utreder ärendet vidare. Försvarsmakten bekräftar att de är utländska medborgare – men vill inte gå in på vilken nationalitet. 

– Det stämmer att de är av utländsk härkomst, men vilken nationalitet är en fråga för polisen och deras utredning att svara på, säger Magnus Jirlind. 

Polisen har bekräftat att personerna är anhållna misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. 

– Polisen kommer att hålla förhör med dem under kvällen och därefter kommer åklagare fatta nytt beslut, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Polisen kan i nuläget inte kommentera uppgifter om vilken eller vilka nationaliteter det rör sig om, men enligt uppgifter till Aftonbladet är det en engelsman och en belgier. 

”Krävs möda för att ta sig in”

Magnus Jirlind vid Försvarsmakten vill inte gå in på hur personerna lyckades ta sig in och exakt var på området som de anträffades på. 

– Det jag kan säga om Musköbasen är att det är ett skyddsobjekt som har grindar som inhägnar själva området. Det krävs lite möda för att ta sig in på det här området, säger han. 

Ingen person har kommit till skada i samband med händelsen. Händelsen har inte heller resulterat i ökad beredskap vid skyddsobjektet. 

Den som vistas på ett skyddsobjekt utan tillstånd kan straffas med böter och fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.