Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvaret signalspanade i polskt luftrum

Charlotte von Essen om främmande makt: ”Agerar mer offensivt”.
Trafikdata från tjänsten Flightradar visar hur Försvarsmaktens plan rörde sig fram och tillbaka över Polen längs med den östra gränsen mot Belarus och Ukraina under lördagen.
Foto: Flightradar
Ett flygplan av modellen Gulftstream IV.
Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN

Ett svenskt militärflyg opererade under lördagen över östra Polen längs med gränsen mot Ukraina och Belarus.

– Det är ett signalspaningsflygplan i polskt luftrum, säger Philip Simon, presschef Försvarsmakten.

– Vi finns oftast ovanför Östersjön med signalspaningsplanen, men det händer också att vi flyger på andra platser. Det beror på vilken information som är intressant vid tillfället, säger Ola Billger, kommunikationschef hos FRA. 

Planet, en Gulfstream IV, lyfte från Linköping strax efter klockan 8 på morgonen. Trafikdata från tjänsten Flightradar visar hur det sedan rörde sig fram och tillbaka över Polen längs med den östra gränsen mot Belarus och Ukraina. Spaningen har skett efter polskt godkännande. 

– Det är korrekt. Det är ett signalspaningsflygplan i polskt luftrum, som du kan se på Flightradar. Vi kommenterar inte operativ verksamhet, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

– Jag kan bekräfta att flygplanet befinner sig över Polen men inte ge några detaljer om själva flygningen, säger Ola Billger, kommunikationschef hos Försvarets radioanstalt och fortsätter:

– Vi finns oftast ovanför Östersjön med signalspaningsplanen, men det händer också att vi flyger på andra platser. Det beror på vilken information som är intressant vid tillfället, säger Ola Billger.

Följer Sveriges närområde

Billger betonar att det är bra för Sveriges säkerhet att ha en uppfattning om vad som pågår i närheten.

– Rent generellt kan det handla om att följa det som sker nära Sverige, som trupp-, flyg- eller fartygsförflyttningar eller massförstörelsevapen, säger Ola Billger.

Normalt bemannas flygplanen med signalspaningspersonal från FRA – men ägs och flygs av flygvapnet, alltså Försvarsmakten.  

– Signalspaning handlar om att ta fram information från elektroniska signaler. Vi är en underrättelsetjänst och jobbar med att ta fram bästa möjliga underlag till svenska beslutsfattare, säger Ola Billger. 

Spjutspets inom försvaret

Expressen har tidigare berättat om att svenska försvaret har aktiv signalspaning mot den ryska enklaven Kaliningrad och in mot Belarus. Under fredagsförmiddagen opererade SVF 622 från flygvapnet över Östersjön mellan Gotland och det ryska territoriet.

Signalspaningen är en del av spjutspetsen inom det svenska försvaret. Den andra delen är fasta avlyssningsanläggningar runtom i Sverige där bland annat flera anläggningar på Gotland har en central betydelse i den svenska signalspaningen.

FRA:s verksamhet styrs från anläggningen på Lovön utanför Stockholm, samt några filialer med hemlig placering ute i landet. FRA förfogar även över signalspaningsfartyget Orion. Det mesta kring verksamhen är hemligt. Antalet anställda uppgår till drygt 800 personer.

Ukrainska stridspiloterna berättar om striderna

”Trycker tillbaka dem men kan inte få full kontroll”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.