Försvaret: Ryska spioner agerar turister

Hans Håkansson, chef för Gotlandsgruppen som tränar och utbildar hemvärnet, bekräftar att en ökad rysk aktivitet har märkts direkt på Gotland.
Foto: Alex Ljungdahl
Flertalet fall har registrerats de senaste veckorna där misstänkta ryska spioner har gått fram till soldater ur samtliga förband på Gotland.
Foto: Alex Ljungdahl
"Utlandsskyltade bilar med utländska personer har närmat sig soldater", säger överstelöjtnant Hans Håkansson, chef för Gotlandsgruppen.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Vladimir Putin.
Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

Misstänkta ryska spioner har närmat sig militär på Gotland flera gånger de senaste veckorna.

De misstänkta ryska spionerna ska ha agerat turister – och sedan efterfrågat specifika detaljer från soldaterna.

– De har närmat sig soldaterna vid turistattraktioner och börjat med att oskyldigt fråga om de kan översätta skyltar till engelska, säger överstelöjtnant Hans Håkansson, chef för Gotlandsgruppen.

Den svenska Försvarsmakten rustar på Gotland. Det permanenta förbandet på ön tidigarelades överraskande för en vecka sedan, och är nu på plats för att stanna.

Beslutet föregicks av två övningar, så kallade beredskapskontroller på Gotland, av amfibieregementet och den operativa reserven från Skaraborgs regemente.

Då märktes en ökad rysk aktivitet av direkt på ön. Det bekräftar Hans Håkansson, chef för Gotlandsgruppen som tränar och utbildar hemvärnet. Något som SvD var först med att rapportera om.

– Jag har själv kunnat konstatera, och jag har hört från hemvärnsmän, att utlandsskyltade bilar med utländska personer har närmat sig soldater, säger Hans Håkansson.

När du pratar om utlandsregistrerade bilar och utländska personer, är det någon nationalitet som märks av mer?

– Ja, det är ryska.

Är det uteslutande ryska personer som närmat sig?

– Av de rapporter jag har tagit del av så är det bara ryska.

Tidigare under dagen kom uppgifter om att misstänkt ryskt spionage har ökat även i norra Sverige. Uppgifterna har gjort att Försvarsmakten varnat sina anställda.


LÄS MER: Så arbetar Försvarsmakten för att skydda Gotland


"Närmat sig soldaterna vid turistattraktioner"

Flertalet fall har registrerats de senaste veckorna där misstänkta ryska spioner har gått fram till soldater ur samtliga förband på Gotland.

Det har inträffat vid beredskapskontroller, mot hemvärnssoldater och vid en flygvapenövning som genomfördes i början av september. Vid flygvapenövningen deltog även ett finskt förband.

"Utlandsskyltade bilar med utländska personer har närmat sig soldater", säger överstelöjtnant Hans Håkansson, chef för Gotlandsgruppen.
Foto: Alex Ljungdahl

Ett tydligt mönster har märkts i tillvägagångssättet.

– De har närmat sig soldaterna vid turistattraktioner och börjat med att oskyldigt fråga om de kan översätta skyltar till engelska. Sedan har de snabbt gått över till att fråga vilket förband som soldaterna tillhör och vad de gör där, säger Hans Håkansson.

Uppträdandet väcker vissa frågor. Det ger om inte annat sken av att vara så professionellt, om det skulle röra sig om spioneri. Men Hans Håkansson spekulerar i att öppenheten, med ryskregistrerade bilar, kan vara medveten.

– Är det en signal om att de vet vad vi gör, och att de håller koll på oss?

Vad tycker du om att Försvarsmakten placerat trupper på Gotland? Erika Hansson, 27, personlig assistent och fotograf, Lokrume: "Jag tänker att om Ryssland vill ta Gotland så tar de väl Gotland. Det är den känsla man har här. Så det känns inte så oroligt. Det är bra att försvarsmakten har placerat stridsgrupp här. Det visar att vi inte är bortglömda."
Foto: Alex Ljungdahl
Vad tycker du om att Försvarsmakten placerat trupper på Gotland?Jill Eriksdotter Stedtenfeldt, 59, gallerivärd, Vänge: "Har inte Putin kommit hit under högsäsong på sommaren lär han definitivt inte komma hit på vintern, det är bara paranoia och konspirationsteorier."Angela, 83, konstnär, Visby: "Det är helt löjligt. Det har varit massa soldater på Gotland tidigare, men sen skulle de bort och många förlorade mycket ekonomiskt på det."
Foto: Alex Ljungdahl
Vad tycker du om att Försvarsmakten placerat trupper på Gotland?Ulla Johansson, 62, ekonomassistent, Eskelhem: "Det är lite läskigt. Man vet inte så mycket, vad ligger bakom egentligen?"
Foto: Alex Ljungdahl
Vad tycker du om att Försvarsmakten placerat trupper på Gotland?Björn Montan, 65, pensionär, Visby: "Det är på gott och ont. Jag undrar om de här trupperna verkligen kan skydda Gotland, med bara 300 man på plats på sikt."
Foto: Alex Ljungdahl
Vad tycker du om att Försvarsmakten placerat trupper på Gotland?Hugo Hallberg, 30, pensionshandläggare, Visby: "Vi behöver inte soldater här. De kan ju inte göra något ändå. Sen tror jag inte på det ryska hotet, jag tror att hotet från Nato är större."
Foto: Alex Ljungdahl

Peter Hultqvist: "Det pågår spionageverksamhet"

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) säger till SVT Nyheter att spioneri är någonting som Sverige måste förhålla sig till.

– Generellt har det framgått av Säpos rapportering att det pågår spionageverksamhet i Sverige. Ryssland är ett av de länder som pekats ut i de sammanhangen. Det är i sig ingen nyhet. Sedan när det gäller konkreta fall är det dels en fråga för Säkerhetspolisen och dels en fråga för Försvarsmakten och det vill jag inte kommentera, säger han till SVT.

Men även om det länge varit känt att spionageverksamhet pågår i Sverige, ska den i alla fall ha ökat kraftigt på Gotland de senaste veckorna, enligt Hans Håkansson.

– Vi har märkt det tidigare också, men nu är det i klart ökad omfattning, som vi kopplar till den ökade aktiviteten på Gotland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.