Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret portas från nationaldagsfirandet

Foto: Mikael Sjöberg

Försvarsmakten får inte vara med i det officiella firandet av nationaldagen i Umeå.

Anledningen är att firandet ska "genomföras i andan av att välkomna "nya svenskar", skriver Försvarsmakten i ett mejl som sprids via sociala medier.

– Jag tror att man ser spöken om det är så. Det är märkligt, säger Jan Demarkesse, chef för totalförsvarets skyddscentrum.

Nationaldagen 6 juni ska firas traditionsenlig i stadsdelen Gammlia i Umeå och är ett samarbete mellan kommunen och Västerbottens museum.

Enligt Försvarsmakten har tanken varit att militären ska vara med under firandet, vilket man har planerat för.

Men i veckan meddelade kommunen att Försvarsmakten inte längre "passade in i programmet".

I ett internet mejl från totalförsvarets skyddscentrum står det att kommunen inte "finner det lämpligt att Försvarsmakten deltar i årets nationaldagsfirande på deras plats"

"Deras motivering är att årets firande kommer att genomföras i andan av att välkomna "nya svenskar" vilket de såg kunde undermineras av vår närvaro", står det i mejlet.

"Tror man ser spöken"

– Vi uppfattade det så.  Jag tror att man ser spöken om det är så. Det är märkligt. Vi var med från början och var tydliga med att vi inte ser någon motsats i det här. Tvärtom. Vi är verkligen försvarare av demokrati i samhället, säger Jan Demarkesse.

Anna Jirstrand Sandlund, programchef på Umeå Kultur, menar att det rör sig om ett missförstånd.

– Vi vill göra det här till ett attraktivt arrangemang för våra besökare och har därför behövt korta vårt program, säger hon och fortsätter:

– Det ligger ingen värdering i att vi har plockat bort Försvarsmakten, utan vi behöver variera från år till år. Mer dramatiskt än så är det inte.

Magkänslan sa nej

Men enligt Lillemor Elfgren, programsamordnare på Västerbottens museum, så fanns det visst en värdering i beslutet.

Försvarsmaktens förfrågan omfattade att få vara med under firandet och delta med musikkår, fanvakt, uniformerad personal samt militärfordon på plats.

– Vi tittade på förfrågan som alla andra och det fanns inte utrymme för dem att delta i scenprogrammet. Sedan diskuterade vi internt på museet om annan medverkan och då hade vi redan ganska många andra parter bokade och kom fram till att i år lämpade det sig inte att ha den typen av aktivitet på nationaldagen, säger Lillemor Elfgren.

På vilket sätt skulle deras närvaro underminera genomförandet i andan mot att välkomna "nya svenskar"?

– Vi lägger ett mångkulturellt perspektiv på firandet. Vi har jämt en bred publik, alla kulturer i Umeå är närvarande på nationaldagen. Det är jätteroligt men tyvärr vet vi att många av de nyanlända medborgarna i Sverige kommer från traumatiska förhållanden och krigssituationer. Vår magkänsla sa oss att det inte kändes rätt att här kommer du och ska välkomnas som ny medborgare och sedan finns det stridsfordon på området. Därför sa vi nej i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.