HMS Spårö syntes i Stockholms skärgård.
HMS Spårö syntes i Stockholms skärgård.

Försvaret övar – med minröjare i Stockholm

Publicerad

Här tränar Försvarsmakten med minröjaren HMS Spårö i Stockholms skärgård.

De kommande dygnen kommer Stockholms innerstad också att bli till övningsplats för Försvarsmakten, sedan säkerhetsläget i närområdet kraftigt försämrats.

– Bakgrunden är att vi fått mer pengar från regeringen och därmed kan utöka vår övningsverksamhet med fler övningar, flygtimmar och att öva med armé- och hemvärnsförband, säger Mikael Abrahamsson vid försvarets presstjänst.

Det senaste dygnet har minröjaren HMS Spårö setts köra mellan Tranöfjärden och Långstrandsudd i Stockholms skärgård, och samtidigt har korvetten HMS Sundsvall rört sig i området kring Nämndöfjärden, där det för bara någon vecka sedan var fullskalig militär aktivitet i och med den påstådda ubåtsjakten.

När Expressen kontaktade Försvarsmakten ville man först inte kommentera vad fartygen gjorde till sjöss, men senare medgav Mikael Abrahamsson vid presstjänsten att det inte rör sig om någon skarp insats.

– Vi bedriver övning och sjöövervakning med båda fartygen, säger han.

Enligt honom är det inte onormalt att försvarets skepp syns till sjöss.

Tränar skydd av huvudstaden

Men det är långt ifrån den enda militära övningen som drar uppmärksamheten till sig.

I morgon fredag kommer cirka 600 soldater från Livgardet i Stockholm, Ledningsregementet i Enköping och Militärregion Mitt att öva i stora delar av Stockholm såväl till fots som med fordon.

Övningen uppges pågå fram till lördag kväll och gå ut på att träna skydd av huvudstaden.

Enligt ett pressmeddelande från Livgardet är skälet att Försvarsmakten fått 100 miljoner kronor i tillskott under 2014 för att öva.

Anledningen:

Det försämrade säkerhetsläget i närområdet.

I nästa vecka ska också en större marin övning inledas.

– Det är marinens stora höstövning då vi kommer att ha ett antal fartyg synliga i skärgårdarna, säger Mikael Abrahamsson.

– I och med att vi får mer pengar så får vi mer tid till sjöss, och därmed syns vi också mer, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag