Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret övar – med minröjare i Stockholm

HMS Spårö syntes i Stockholms skärgård.

Här tränar Försvarsmakten med minröjaren HMS Spårö i Stockholms skärgård.

De kommande dygnen kommer Stockholms innerstad också att bli till övningsplats för Försvarsmakten, sedan säkerhetsläget i närområdet kraftigt försämrats.

– Bakgrunden är att vi fått mer pengar från regeringen och därmed kan utöka vår övningsverksamhet med fler övningar, flygtimmar och att öva med armé- och hemvärnsförband, säger Mikael Abrahamsson vid försvarets presstjänst.

Det senaste dygnet har minröjaren HMS Spårö setts köra mellan Tranöfjärden och Långstrandsudd i Stockholms skärgård, och samtidigt har korvetten HMS Sundsvall rört sig i området kring Nämndöfjärden, där det för bara någon vecka sedan var fullskalig militär aktivitet i och med den påstådda ubåtsjakten.

När Expressen kontaktade Försvarsmakten ville man först inte kommentera vad fartygen gjorde till sjöss, men senare medgav Mikael Abrahamsson vid presstjänsten att det inte rör sig om någon skarp insats.

– Vi bedriver övning och sjöövervakning med båda fartygen, säger han.

Enligt honom är det inte onormalt att försvarets skepp syns till sjöss.

Tränar skydd av huvudstaden

Men det är långt ifrån den enda militära övningen som drar uppmärksamheten till sig.

I morgon fredag kommer cirka 600 soldater från Livgardet i Stockholm, Ledningsregementet i Enköping och Militärregion Mitt att öva i stora delar av Stockholm såväl till fots som med fordon.

Övningen uppges pågå fram till lördag kväll och gå ut på att träna skydd av huvudstaden.

Enligt ett pressmeddelande från Livgardet är skälet att Försvarsmakten fått 100 miljoner kronor i tillskott under 2014 för att öva.

Anledningen:

Det försämrade säkerhetsläget i närområdet.

I nästa vecka ska också en större marin övning inledas.

– Det är marinens stora höstövning då vi kommer att ha ett antal fartyg synliga i skärgårdarna, säger Mikael Abrahamsson.

– I och med att vi får mer pengar så får vi mer tid till sjöss, och därmed syns vi också mer, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.