Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret: Misstänkt ubåt kan ha varit segelbåt

Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: OLLE SPORRONG
Det var vid ett seglarläger på Lidingö som den okända farkosten observerades. Försvarsmakten har informerat försvarsutskottet om att det kan ha varit en segelbåt som syntes, erfar DN. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Den okända farkosten som syntes utanför Lidingö i somras var ingen ubåt – i stället kan det ha varit en segelbåt. 

Det har Försvarsmakten informerat riksdagens försvarsutskott om, erfar Dagens nyheter.  

Försvarets förklaring har hållits hemlig fram till nu. 

Det var i oktober som Dagens Nyheter rapporterade att en okänd farkost synts djupt inne i Stockholms skärgård, vid Lidingö. 

Tre seglarinstruktörer vittnade om att de sett farkosten i juni. Tidningen talade då med experter, som efter att bland annat ha sett en film från händelsen, gjorde bedömningen att farkosten var lik en misstänkt ubåt. 

Ett kort tag efter DN:s publicering meddelade Försvarsmakten att deras analyser visade att det inte var en ubåt som observerats. 

– Vår slutsats är att det inte handlar om en ubåt, sade Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, då till Expressen. 

Men Försvarsmakten ville inte gå in på vad analysen visade att det var för föremål som observerades. 

Redogjorde för försvarsutskottet 

Den 6 november kom överbefälhavare Micael Bydén och flottiljamiral Anders Olovsson till riksdagen för att informera försvarsutskottet om händelsen. Efteråt ville Micael Bydén inte kommentera vad det var som fångats på bild. 

Vice ordföranden i utskottet, Beatrice Ask (M), sa då till DN att de inte fick reda på några detaljer om vad som synts i vattnet. 

Men enligt källor till DN redogjorde Försvarsmakten för mer under mötet än vad som framkommit. 

DN skriver nu att Försvarsmakten meddelade att det kan ha varit en segelbåt som fotograferats. Informationen har hållits hemligt fram tills nu. 

Vid mötet ska de också ha lagt stor vikt vid att förklara hur svårt det är att bedöma på stora avstånd. Enligt myndigheten var farkosten på bilden långt borta, över en kilometer bort, rapporterar DN. 

Enligt DN:s egna beräkningar är en segelbåt som synts på över en kilometers avstånd mycket bred, upp till fem meter bred. Enligt tidningen stämmer det inte med seglingsinstruktörernas vittnesmål. Instruktörerna har också uppgett att inga andra båtar än deras egna fanns i närheten när de upptäckte farkosten, skriver DN. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.