Försvaret kräver tre miljarder extra – per år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvaret begär tre miljarder extra för utrustning, fordon och sjukvårdsmaterial, erfar SVT.
Foto: Mikael Sjöberg
Överbefälhavare Sverker Göransson.
Foto: Stefan Forsell

Försvaret kräver enligt SVT minst tre miljarder kronor extra per år.

Summan skulle enligt försvaret endast täcka de mest grundläggande behoven.

Försvarsmakten vill däremot inte kommentera uppgifterna.

– Vi lämnar underlaget till regeringen på fredag, säger Philip Simon, presschef.

Frågan gällande hur det svenska försvaret ska bemöta det nya säkerhetsläget kring Sverige har tagit allt större utrymme på senare tid.

Redan innan jul stod det klart, från försvarsberedningens håll, att Sverige inte skulle klara av att möta de nya behoven – vilket föranledde överbefälhavaren Sverker Göransson att ta fram en kravlista med fem nödvändiga steg.

Nu kan SVT avslöja att de krav som ställs kommer kosta tre miljarder extra – per år. Detta för att landets försvar ska nå upp till acceptabelt skick.

Summan skulle bland annat möjliggöra för bättre personlig utrustning, samt fordon och sjukvårdsmaterial, erfar SVT – och skulle endast täcka de mest grundläggande behoven.

Ansträngt ekonomiskt läge

Uppgifterna kommer olägligt med tanke på det ansträngda ekonomiska läge som tidigare aviserats av finansminister Magdalena Andersson.

En ökning av försvarets budget med tre miljarder årligen saknar i nuläget reformutrymme i statens budget, enligt SVT.

När frågan lyftes under årets Folk och försvar-konferensen i Sälen, tidigare i slutet av januari, vägrade ÖB och försvarsministern att tala om tänkbara summor.

– Inte ett enda öre tänker jag prata om i dag, konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist då.

SVT rapporterar att den presenterade prislappen kommer ligga som grund för de förhandlingar som startar formellt den 2 februari mellan de borgliga partierna och regeringen. Förhoppningen är att nå en överenskommelse för landets försvar inför det inriktningsbeslut som riksdagens ska besluta om senare i vår.

När Expressen når Försvarsmakten hälsar man att de inte ämnar kommentera SVT:s uppgifter.

– Vi lämnar underlaget till regeringen på fredag och innan det lämnar vi inga kommentarer, säger Philip Simon, presschef.

Joakim Carlsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.