Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvaret: ”GRU” syftar på bilnummer – inte Ryssland

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Peyman Kis är åtalad för grovt spioneri.
– Min klient har utsatt sig för stora risker i tjänsten, sa Peyman Kias försvarare, advokat Anton Strand.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Korta delar av rättegången mot de spionåtalade bröderna Peyman Kia och Payam Kia är offentliga.
Foto: KEITH RONNBERG / STELLA PICTURES
Samtliga fem fönster till rättegångssal 37 i Stockholms tingsrätt är täckta för att förhindra avlyssning av rättegången mot de spionåtalade bröderna Peyman Kia och Payam Kia. Parkeringen utanför tingsrätten är avspärrad och bevakas av uniformerad polis.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Förkortningen GRU kan kopplas till ett bilnummer, inte den ryska militära underrättelsetjänsten med samma namn.

Det anser advokat Björn Sandin som försvarar Payam Kia, i spionerimålet i Stockholm tingsrätt.

De åtalade Peyman Kia, 42, som tidigare arbetat inom Säpo och Försvarsmakten, och hans bror Payam Kia, 35, fanns båda i rättssalen när försvaret inledde sin sakframställan.

– Jag kan inte närmare kommentera uppgiften eftersom min klient ska berätta om det bakom stängda dörrar, säger Björn Sandin.

Större delen av spionrättegången hålls bakom stängda dörrar. Flera försiktighetsåtgärder har vidtagits för att förhindra avlyssning av vad som sägs i sal 37 där rättegången mot de åtalade Uppsala–bröderna hålls. Bland annat har de fem fönstren mot gatan täckts för, bilparkeringen spärrats av och flera uniformerade poliser bevakar området utanför tingsrätten.

En kortare inledning av försvararnas sakframställan på onsdagsförmiddagen hölls offentligt.

– Min huvudman har under många år arbetat inom statförvaltning. Han har arbetat med säkerhets- och underrättelsetjänst. Inom arbetet har han inhämtat, upprättat och tagit del av stora mängder hemlig information på daglig basis. Arbetet har varit ytterst krävande och komplext och med stora risker för min huvudmans personliga säkerhet, sa advokat Anton Strand när han inledde.

De misstänktas brödernas bakgrund

Peyman Kia har dubbla examen från Uppsala universitet. Dels en jur kand, dels en fil kand och hade därefter en spikrak karriär inom det allra hemligaste i statsförvaltningen: två anställningsperioder inom Säkerhetspolisen där han bland annat varit verksam inom kontraspionaget och tre år och sex månader inom Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Payam Kia har med en betydligt mindre framgångsrik karriär där han läst enstaka universitetskurser i engelska och religion, gått på college i Santa Barbara i USA och varit antagen till grundutbildningen som polis.

”Om ni söker en ung och initiativrik person med ett brinnande intresse för polisyrket och med utbildning i andra religioner och kulturer då är jag rätt person”, skev Payam Kia i sin ansökan till polishögskolan.  

Han avbröt utbildningen efter en termin med motiveringen att han skulle ta hand om sin sjuke pappa.

Peyman Kia kom som barn från Iran med sin familj.  Payam Kia är född i Sverige.

Det är känt att Peyman Kia under två perioder arbetat inom Säkerhetspolisen, däribland kontraspionaget, och under drygt tre år inom Militära underrättelse och säkerhetstjänsten, Must.

– Beträffande de anklagelser som finns mot min huvudman, tillbakavisas med bestämdhet att något felaktigt eller brottsligt ska ha skett, sa Anton Strand och pekade även på de goda vitsord som hans klient fått i de olika hemliga anställningarna.

– Åtalet kommer att bemötas med stor relevans och detaljrikedom. Detta måste dock ske bakom stängda dörrar. Att så ska ske är på min huvudmans begäran. Han är mån om skydd av sekretessbelagt material.

Misstankarna mot de åtalade bröderna Kia

Peyman Kia, 42, är åtalad för grovt spioneri tillsammans med sin yngre bror Payam Kia, 35.

Rättegången är planerad att pågå i 8 dagar med 3 reservdagar inlagda.

Enligt åtalet har bröderna under tio års tid ”gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet.”

Peyman Kia misstänks ha anskaffat uppgifterna genom sina anställningar på Säkerhetspolisen och Försvarsmakten där hans placering var på Militära underrättelse och säkerhetstjänsten, Must, medan Payam Kia påstås ha skött kontakterna med Ryssland och GRU och ansvarat för ”affärsverksamheten” med överlämnandet av uppgifter och tagit emot ersättningarna.

När Peyman Kia greps var han anställd hos Livsmedelsverket med en position i ledningsstaben och var även myndighetens säkerhetsskyddschef.

Båda männen nekar till brott.

Rättegången avbröts sedan på grund av att den tekniska utrustningen inte fungerade när Payam Kias försvarare, advokat Björn Sandin, skulle inleda sin sakframställan. Efter en paus kunde den återupptas.

Payams försvarare tillbakavisade alla anklagelser

Advokat Björn Sandin tillbakavisade alla anklagelser om att hans klient Payam Kia skulle ha haft något att göra med den ryska militära underrättelsetjänsten  GRU när han fick ordet. Med pedagogisk noggrannhet och bilder slog han tillbaka mot alla anklagelser.

Advokat Björn Sandin, som försvarar Payam Kia, vädjade till rättens ledamöter att inte ta del av medias rapportering utan bara vad som utspelar sig i rättsalen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Han förnekar brott. Det innebär att Payam Kia har inte varit behjälplig och deltagit i planeringen av den påstådde gärningen som åklagaren låter omfattas av gärningsbeskrivningen. Han har inte skött kontakter med Ryssland och GRU. Han har inte överlämnat några uppgifter till Ryssland och GRU. Han har inte mottagit någon ersättning från Ryssland eller GRU. 

Björn Sandin kritiserade även åklagaren när det gäller bristen på detaljer i gärningsbeskrivningen.

– Min huvudman måste få en rimlig möjlighet att ta ställning till de anklagelser som riktas mot honom.

Mysteriet med förkortningen GRU

Säkerhetspolisens utredare fann bland Payams Kias många anteckningar, som i vissa fall bara innehöll enstaka ord, bland annat förkortningen GRU som de anser står för den ryska militära underrättelsetjänsten – GRU.

– Enligt min klient finns det en naturlig förklaring till förkortningen som inte har något att göra med Ryssland, säger Björn Sandin.

Och i sin sakframställan pekade han på en händelse där hans klient fått skador på sin bil av en bilist där registreringsnumret började med GRU.

– Jag förstår att åklagaren reagerar över den förkortningen i det här sammanhanget. Men sätter man det i ett annat sammanhang kan det få en helt annan betydelse.

Från polisutredningen med Payam Kias kryptiska ord GRU och olika summor.

Anteckningen om parkeringsskadan hittades i Payams Kias mobiltelefon och är registrerad den 31 januari 2019.

Kritik mot media

Björn Sandin gav också media indirekt kritik för rapporteringen av fallet.

– Rätten måste vara väldigt noga med påverkas av det som rapporteras i media. Det har förekommit i media tolkningar av innehållet i förundersökningen, spekulationer och dessutom felaktiga slutsatser vilket sker mot bakgrunden av att stora och relevanta delar av förundersökningen är hemlig. 

Båda bröderna anklagas för att ha gått den ryska militära underrättelsetjänsten GRU:s ärenden och lämnat över hemliga handlingar till Ryssland mot ersättning.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.