Anders Grenstad berättade på presskonferensen vid 18-tiden på tisdagskvällen att Försvarsmakten fått in två nya observationer från almänheten. Foto: FörsvarsmaktenAnders Grenstad berättade på presskonferensen vid 18-tiden på tisdagskvällen att Försvarsmakten fått in två nya observationer från almänheten. Foto: Försvarsmakten
Anders Grenstad berättade på presskonferensen vid 18-tiden på tisdagskvällen att Försvarsmakten fått in två nya observationer från almänheten. Foto: Försvarsmakten
Sökinsatsen i Stockholms skärgård kommer därför att fortsätta. Foto: Expressen TVSökinsatsen i Stockholms skärgård kommer därför att fortsätta. Foto: Expressen TV
Sökinsatsen i Stockholms skärgård kommer därför att fortsätta. Foto: Expressen TV

Försvaret har fått in två nya observationer

Publicerad

Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård fortsätter.

Försvarsmakten har mottagit två nya trovärdiga observationer, men har inte påträffat någon "främmande undervattensverksamhet".

– Vi kommer alltid berätta när vi hittar något, säger Anders Grenstad, biträdande insatschef.

Försvarsmakten genomförde på tisdagskvällen en presskonferens på Högkvarteret om underrättelseoperationen i Stockholms skärgård.

– Det vi nu söker efter är något som, eller någon, som kränkt Sveriges territoriella integritet. Det här är helt oacceptabelt, säger Anders Grenstad, biträdande insatschef och konteramiral.

Försvarsmakten har mottagit hundratal tips från allmänheten och mottagit ytterligare två observationer som bedöms som trovärdiga.

– Det är ytobservationer i någon form som analyseras just nu, säger Anders Grenstad och uppger att det kommer redogöras i ett senare skede.

Observationerna ska ha gjorts i närheten av Nåttarö, Ingarö och Fågelbrolandet i Stockholms skärgård.

– Alla tips kommer från allmänheten. Vi har egna informationer, men de är klassade så lågt att de har jag inte redovisat, säger Anders Grenstad.

Tillverkat av människor

– I de här observationerna har man sett antingen någonting vid ytan, någonting som varit tillverkat av människor, bogvåg, ljus eller någonting liknande, säger Grenstad till Expressen.

De nya observationerna har inte samma höga bedömningsnivå, som de tre observationer som Försvarsmakten redogjorde för på söndagen.

– Men de är mycket trovärdiga, säger Anders Grenstad.

Försvarsmakten kan inte redovisa mer ingående uppgifter om de nya observationerna på grund av sekretess och kan heller inte nationalitetsbestämma den främmande undervattensverksamhet man fått tips om.

– Vi utgår från att det är minst ett föremål, säger han till Ekots reporter.

Dementerar radiokommunikation

Anders Grenstad dementerade Svenska dagbladets uppgifter om att radiokommunikation ska ha skett mellan ett föremål i sökområdet och Kaliningrad.

– FRA har till oss meddelat att det inte finns någon radiokommunikation från det här området, säger han.

Försvarsmakten fortsätter nu att bedriva underrättelseoperationen och har inte satt en sluttid för insatsen.

Anders Grenstad uppger att ingen främmande undervattensverksamhet har påträffats.

– Vi kommer alltid berätta när vi hittar något, säger Anders Grenstad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag