Försvaret gjorde fynd i vatten och på land

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvaret gjorde flera fynd under höstens ubåtsjakt, både på land och i vatten.
Foto: Mikael Sjöberg
Sverker Göransson ät helt övertygad om att Sverige kränkes i oktober förra året.
Foto: Stefan Forsell

Försvaret gjorde flera fynd under förra höstens ubåtsjakt - både i vatten och på land.

Nu avslöjar avgående ÖB Sverker Göranson att inkräktarna kan ha haft stöd av personer i land.

– Jag är helt säker på att Sverige kränktes i oktober, säger han till DN.

Avgående ÖB Sverker Göranson är "helt säker" på att Sverige kränktes under förra höstens ubåtsjakt i Stockholms skärgård den 17 - 24 oktober.

Han har även tidigare uttryckt sin övertygelse i saken då han under en presskonferens den 14 november i fjol sa att det var "solklart" att Sverige kränkts. Men i dag är han än mer säker.

–  Jag är helt säker på att Sverige kränktes i oktober. Jag är ännu mer övertygad i dag än då. Den slutliga analys som vi nu genomfört är bredare och mycket djupare, säger Sverker Göranson till tidningen.

Klassade ner bevis

I samband med presskonferensen uppgavs att det var Försvarsmaktens egna sensorer som samlat in information för det avgörande beviset, men vid tidpunkten uppgavs att vad beviset bestod i var hemligt.

Men spekulationer om försvarets slutsatser byggt på lösa grunder väcktes förra torsdagen då Försvarsmakten lämnade in sin slutliga analys av spaningarna till regeringen.

Myndigheten meddelade då att det var "utom allt rimligt tvivel" att Sverige kränkts men uppgav samtidigt att avgörande beviset har omvärderats då det tillkommit ny information som gör att observationen fått "en annan förklaring" och därför inte ingått i underlaget för den samlade värderingen.

Men ÖB tillbakavisar spekulationerna och förklarar för tidningen att även om en enskild observation har läget blivit bättre totalt sett. Dock vill han inte gå in på vad som fått försvaret att omvärdera observationen med hänvisningen att det är kvalificerat hemligt inför en inkräktare som han kallar "avancerad".

– Vi talar om vår förmåga att försvara oss. På motståndarens sida finns en mycket avancerad operationskonst för att bedriva den här sortens verksamhet. Om jag går längre så riskerar jag att avslöja vad vi själva kan och vad vi har upptäckt, säger ÖB till tidningen.

Expressen har varit i kontakt med Försvarsmaktens presschef Philip Simon som säger att de inte har fler kommentarer att ge och hänvisar till vad som tidigare uppgetts kring att man omvärderat observationen och att det "oaktat kvarstår bedömningen genom analysen att det är ställt utom allt rimligt tvivel att svenskt inre vatten kränkts."

Spaningar i vatten och på land

Bredvid beviset som inte längre finns med i värderingen innehåller slutrapporten också 21 andra observationer av verksamhet under vattnet vilka ÖB kallar "mycket trovärdiga". Han understyrker också att observationer gjorts både före och efter ubåtsspaningarna som ägde rum mellan den 17-24 oktober.

Ytterligare observationer som militära spaningsförband, polisen och säkerhetspolisen gjort på land och öarna finns också med och ÖB menar att man i jämförelse med tidigare ubåtskommissioner och tidigare utredningar aldrig haft så mycket underlag i samma operation.

Inkräktare kan ha haft stöd på land

ÖB avslöjar också för tidningen att undervattensoperationer kan ha haft understöd av personer på land.

- Ja, det finns ett antal händelser på land. De kan i teorin hänga ihop. Men jag går inte in på detaljer, säger ÖB.

Samtidigt säger han att man gjort flera fynd av mystiska föremål samt att man gjort fynd både på land och i vatten. Fynden kan inte knytas till främmande makt, men samtidigt menar ÖB att de kan ha använts av främmande makt.

Den 1 oktober lämnar Sverker Göransson över till sin efterträdare Micael Bydén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.