Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret chanslöst - klarar bara ett område

MALMö. Skåne är ett av de fem områden i Sverige som kan räkna med att försvaret sätter i alla resurser vid ett eventuellt anfall. Här ses marinen öva utanför Malmö. Foto: Christer Wahlgren

ÖB Sverker Göranson utreds för brott efter uttalandet om att Sverige bara skulle kunna försvara sig i en vecka.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet nya uppgifter - som visar att Försvarsmakten enbart koncentrerar sin beredskap till fem områden i landet.

- Vi kommer att ha förmåga att försvara ett område med de resurser vi har, säger generalmajor Berndt Grundevik till SvD.

Satsar på fem områden

1. Stockholms-området
Det viktigaste området att försvara eftersom rikets ledning med riksdag, regering och kungahus sitter här.
Källa: SvD


2. Gotland
Härifrån sker övervakning och kontroll av stora delar av Östersjö-området. Den som har makt över Gotland har därför flera militära fördelar. Försvaras i nuläget enbart av hemvärnet. Källa: SvD


3. Norrbotten
Närheten till Ryssland samt Arktis gör området strategiskt viktigt. Här finns även större delen av de svenska järngruvorna som är betydelsefulla både för Sverige och resten av EU. Källa: SvD

 

4. Göteborgs-området
Landets viktigaste importhamn. Här är även stora delar av den svenska olje- och kemindustrin baserad. Källa: SvD

 

5. Skåne
Länken till kontinenten via Öresundsbron. Kontrollerar även in- och utloppet till Östersjön där tusentals fartyg passerar varje år. Källa: SvD

Regeringens mål är att hela landet ska försvaras.

Överbefälhavaren Sverker Göransons uttalande vid nyår om att Sverige enbart kan försvara sig vid ett angrepp mot ett begränsat mål väckte därför starka reaktioner på många håll.

Åklagare Tomas Lindstrand anser att uttalandet avslöjar hemliga uppgifter och beslöt i går att utreda ÖB för eventuellt brott mot rikets säkerhet.

Men samtidigt kommer nu mer information om bristerna i det svenska försvaret.

Miltärt viktiga

Uppgifter till Svenska Dagbladet visar att Försvarsmakten enbart planerar för att försvara fem olika landsområden:

Stockholmsområdet, Gotland, Norrbotten, Göteborgsområdet och Skåne.

- Det är de här områdena som ligger i fokus. Det är de områden i Sverige som är de militärgeografiskt viktiga, säger generalmajor Berndt Grundevik, Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, till SvD.

Det behövs enligt Försvarsmaktens beräkningar en brigad på minst 5 000 man för att strida mot en kvalificerad motståndare.

För få soldater

Men i nuläget finns ingen tillräckligt stor militär enhet som skulle klara av att möta ett angrepp mot Sverige.

Om en eventuell fiende dessutom skulle slå till mot två ställen samtidigt är det svenska militära försvaret helt chanslöst:

- Vi kommer att ha förmåga att försvara ett område med de resurser vi har. Man får helt enkelt kraftsamla sig till ett av områdena, säger Berndt Grundevik.

Situationen oroar försvarsexperter:

- Det inbjuder en fiende till att vilseleda med finter och sedan angripa ett annat område, säger försvarsanalytiker Johan Tunberg till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.