Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret är redo att skydda Gotland igen

Efter elva år är militären tillbaka på Gotland.Foto: Alex Ljungdahl
Stridsfordonen dundrar fram över fälten.Foto: Alex Ljungdahl

VISBY. Efter elva år är militär tillbaka på Gotland. En överraskande och plötslig truppförflyttning som enligt uppgifter till DN ska ha berott på ett ökat ryskt hot.

Nu övar försvaret på att stoppa främmande makt från att ta sig till ön – genom att specialstudera några extra viktiga platser på Gotland.

– Att det är Ryssland som man är oroliga för är så klart ingen hemlighet, säger Fredrik Månsson, chef för Wilska kompaniet, som är första förband på plats.

Dammet yr efter de tre stridsfordonen som dundrar fram på skjutfältet Tofta, strax söder om Visby på Gotland. När stridsfordonen kommer fram till en mindre skogsdunge knakar träden.

Chefen för kompaniet, major Fredrik Månsson, konstaterat nöjt:

– De kan fälla större träd än man tror, de där.

Han är chef för den operativa reserven, Wilska kompani från Skaraborgs regemente i Skövde, som hittills befunnit sig på Gotland i två veckor.

Första tio dagarna i form av en så kallad beredskapskontroll, en övning för förbandet, som ständigt ska vara redo att skickas inom Sverige eller runtom i världen.

Det överraskande beskedet: "Första gången"

Men förra onsdagen kom det överraskande beskedet: från och med nu ska det finnas permanenta förband på Gotland. Och Fredrik Månssons förband blir kvar i ytterligare några veckor, innan de blir avlösta av ett annat förband.

Förbandet blir kvar till de blir avlösta om några veckor.Foto: Alex Ljungdahl

– Jag har jobbat i många år men det är första gången jag känner till att vi genomfört en truppförflyttning så överraskande, även om det så klart ligger ett planeringsarbete i bakgrunden, säger han.

 

LÄS MER: Carl Bildt om uppgifterna: "Ser inget konkret hot"

 

De strategiskt viktiga platserna

Just den här sena eftermiddagen, när solen är på väg ner bortanför träden på Tofta skjutfält, så dundrar tre stridsfordon 9040 fram över fälten i ett övningsanfall. Det ser ut att gå snabbare än det gör - det höga ljudet och de dramatiska anfallsscenerna gör sitt för att lura sinnena.

Tidigare under förbandets tid på Gotland har det övats på andra, strategiskt viktigare platser än Tofta: Visby flygplats, samt hamnar och större fält.

Det är nyckelplatser för att förhindra att främmande makt ska kunna ta sig till Gotland, via luften eller vattnet. Och det hymlas inte om att den främmande makten skulle vara Ryssland.

Det har kommit uppgifter om att det är ett ökat ryskt hot som ligger bakom förstärkningen. Är det något sådant ni förbereder er för?

– Att det är Ryssland som man är oroliga för är så klart ingen hemlighet. Jag känner inte till underrättelsekedjan bakom, utan det jag känner till är det som överbefälhavaren har gått ut med: att omvärldsläget har förändrats över tid och att man nu väljer att vidta åtgärder, säger Fredrik Månsson.

Såldes för 40 miljoner - byggs nytt för 780 miljoner

År 2005 avvecklades regementet på Gotland. Försvarsmaktens lokaler – hela området såldes för 40 miljoner kronor – har sedan dess mestadels blivit kontor.

I stort sett allt måste nu byggas nytt. Den nya garnisonen är en investering på 780 miljoner kronor. En utgift som Försvarsmakten står för.

Och regionrådet Björn Jansson, S, välkomnar etableringen.

– Det blir mest intäkter för oss. 160 till 170 soldater kommer bli gotlänningar, konsumera och behöva någonstans att bo. Men i grunden är det lite trist att omvärlden har förändrats så, sedan man avvecklade regementet här 2005. Man hade hoppats på en fredligare värld egentligen, säger han.

 

LÄS MER: Stefan Löfven om militära upptrappningen: "Inget direkt hot"

 

Hur långt räcker 150 soldater?

Elva år efter att regementet på Gotland avvecklades bedöms Östersjöregionen nu vara osäkrare, och militären är därför tillbaka. Orsakerna till varför Gotland är så viktigt strategiskt är flera. Men det som flest nämner, det är att man från Gotland kontrollera stora delar av Östersjön och dess område med långräckviddigt luftvärn.

Men flera av gotlänningarna vi möter förhåller sig skeptiska till det "ryska hotet".

– Har inte Putin kommit hit under högsäsong på sommaren lär han definitivt inte komma hit på vintern. Jag tror inte på något ryskt hot, säger Jill Eriksdotter Stedtenfeldt, som bor strax utanför Visby.

Och förr var det tusentals soldater på ön. Nu 150, och från juli nästa år 160 som är fast placerade på ön, utöver hemvärnets cirka 450 personer.

Hur långt räcker det, egentligen? Fredrik Månsson, kompanichef, menar att det framför allt är viktigt att ha ett förband på ön, som har kännedom om området och materiel på plats.

– Ytterst så är vår uppgift att försvara Gotland, säger han.

Ön är prioriterad igen, och decennier av nedrustning har ändrats till upprustning. Det tog elva år.