Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret - en fråga där alla går till anfall

Försvarsminister Karin Enström och överbefälhavare Sverker Göranson.
Foto: Cornelia Nordström, Sven Lindwall

Nyheten att de ryska bombplanen övade attack mot Sverige blottar en djup klyfta och ett uppskruvat tonläge i svensk försvarsdebatt.

Nu får de moderata ministrarna som styr svensk försvarspolitik kritik för nedskärningarna - från både partikamrater, Folkpartiet och oppositionen.

- Det är oundvikligt med en anslagshöjning. Det går inte ihop, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson i FP.

Samtidigt uppger flera källor att Fredrik Reinfeldts statssekreterare Gunnar Wieslander ska ha sagt att han vill att ÖB Sverker Göranson avgår.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Ryska bombplansövningen mot Sverige

Ladda ner avsnitt

FAKTA

Har en konflikt med ÖB

Fredrik Reinfeldt förlorade sin första försvarsminister Mikael Odenberg, som avgick i protest mot besparingsplanerna. Efter det har Reinfeldt hamnat i konflikt med ÖB Sverker Göranson, som kräver ökade anslag till försvaret. Men statsministern och hans finansminister Anders Borg har gett ÖB kalla handen.

Har inte mycket inflytande

Den moderata försvarsministern Karin Enström sägs inte ha mycket inflytande över anslagen till Försvarsmakten, utan vara helt i händerna på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Efter nyheten om den ryska flygövningen kommer Socialdemokraterna kräva henne på svar hur hon ser på det inträffade.

Vill se Göranson avgå

Reinfeldts statssekreterare Gunnar Wieslander har enligt flera källor till Expressen sagt att han vill att Sverker Göranson avgår. Wieslander var också med i den grupp som försvarsdepartementet och finansdepartementet tillsatte för ta "ett helhetsgrepp" på försvarsmaktens ekonomi och organisation.

Har krävt mer resurser

ÖB Sverker Göranson har länge krävt mer resurser till försvaret, men fått nej av regeringen. I december skapade han uppståndelse när han sade att Sverige klarar sig en vecka på egen hand vid ett angrepp. Senare sjukskrev han sig för utmattning. Nu är han utomlands och kan inte kommentera den ryska flygövningen.

Så tycker partierna om Sveriges försvar

Moderaterna

Har skurit ned på försvaret och skapat ett "mer användbart, tillgängligt och flexibelt" försvar. Avskaffade värnplikten. Vill gå med i Nato, men driver inte frågan.

Centerpartiet

Håller precis som KD en låg profil i försvarsfrågan. Vill inte gå med i Nato, men vill samtidigt att frågan om medlemskap analyseras. Vill öka anslagen till försvaret.

Folkpartiet

Är kritiska till Moderaternas nedskärningar i försvaret. Vill öka anslagen och driver stenhårt frågan om Natomedlemskap. Vill ha militär närvaro på Gotland.

Kristdemokraterna

Håller en låg profil i försvarsfrågan. Vill utreda medlemskap i Nato. Har kritiserat besparingarna och vill öka anslagen till försvaret.

Socialdemokraterna

Kritiserar M för nedskärningarna i försvaret. Vill inte gå med i Nato. Anser att regeringen inte tar Rysslands upprustning på allvar.

Miljöpartiet

Tveksamma till ökade försvarsanslag. Vill inte gå med i Nato. Tonar ned det militära försvaret och pratar i stället om ett samhällsförsvar, mot till exempel cyberattacker.

Vänsterpartiet

Vill skära ned på försvaret. Vill inte gå med i Nato. Pratar mycket om att återinföra den allmänna värnplikten.

Sverigedemokraterna

Vill skjuta till pengar till försvaret, men inte gå med i Nato.

Konflikten mellan överbefälhavare Sverker Göranson och regeringen är inte ny. Det har länge funnits en oenighet om resurserna till försvaret, där ÖB upprepat att man behöver mer pengar, medan regeringen hela tiden gett honom kalla handen.

Efter Svenska Dagbladets avslöjande i går att ryska bombplan under påskhelgen övade attack mot Sverige utan att det svenska flygvapnet reagerade blottas de infekterade konflikterna i försvarsfrågan igen.

Moderaterna, som styr försvarspolitiken i regeringen, får nu kritik från flera håll.

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman är på ÖB:s sida i bråket om resurser till försvaret.

- Det är oundvikligt med en anslagshöjning. Det går inte ihop. Det förstår vem som helst som tittar på de besluten som ligger framför oss. Jag delar ÖB:s bedömning att det inte kommer att gå. Vi kommer att uppleva en implosion utan ett höjt försvarsanslag, säger han till Expressen.

Allan Widman menar att det finns en koppling mellan besparingarna på försvaret och Sveriges uteblivna reaktion under påskhelgen.

- Ja, det finns en koppling. Vi har fått en rapport från Riksrevisionen som visar att vi har problem att bemanna våra plattformar, både stridsflygplan och marina enheter. Har man bemanningsproblem i vardagen, då får man det förstås också när det blir helg, som till exempel påskhelgen, säger han.


Rolf K Nilsson, tidigare moderat ledamot i försvarsutskottet, reagerar starkt på det som hände under påskhelgen.

- Det är så otroligt att man knappt tror det är sant, att man har en incidentberedskap som inte är beredd. Beskedet är att det varken fanns flygplan eller piloter att tillgå. Det är obegripligt, säger han till Expressen.

Han tror att det kan ligga ett politiskt beslut bakom försvarets passivitet under påskhelgen.

- Riksdagen har tagit ett beslut att vi ska incidentberedskap 24 timmar om dygnet. Skulle försvaret då själv bestämma att inte ha någon beredskap under påsken? Nä, det beslutar inte militären utan att det är förankrat på departementsnivå. Har den här regeringen gett tillstånd att lägga ned incidentberedskapen under en helg, samtidigt som att man är fullt medveten om att Ryssland har den här stora övningen?, säger Rolf K Nilsson.

Men enligt den moderata försvarsministern Karin Enström är det upp till försvarsmakten att ta beslut i varje enskild situation.

- Försvarsmakten ska upprätthålla en incidentberedskap och sedan är det naturligtvis så att den exakta utformningen av den incidentberedskapen inte är något som ska kommenteras offentligt. Försvarsmakten får göra bedömningen i den enskilda situationen, säger hon till TT.

Utrikesminister Carl Bildt tog i går uppgifterna om flygövningen med ro. Inför EU:s utrikesministermöte i Luxemburg i går förklarade han för TT att Sverige inte per definition ska reagera på allt.

- Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting. Det ska man inte göra. Flygvapnet går upp när det finns speciella skäl att gå upp, sade Bildt, som också meddelade att han inte planerar att ta upp händelsen med Ryssland.

Det är fel beslut, tycker Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

- Tycker regeringen att det här är okej? Carl Bildt borde ta upp det här i samtal med ryssarna, säga till dem att det verkar väl onödigt att öva mot mål i Sverige. Varför gör ni det? Finns ingen anledning att hymla om det. Vi borde berätta för dem att vi tycker det är otrevligt, säger han.


Urban Ahlin anser också att försvaret bör få mer resurser.

- Om vi ska ha ett trovärdigt svenskt försvar måste vi se och följa den ryska förmågeutvecklingen, att de satsar mer och mer pengar på att få upp sin militära förmåga, säger han.

I dag har försvarsutskottet sammanträde. Då kommer Socialdemokraterna att lyfta frågan om flygövningen. Partiets försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist kommer även att skriva en skriftlig fråga till försvarsminister Karin Enström.

- Vi vill ha en förklaring från ministern hur hon ser på det här, vilka slutsatser hon drar, säger Peter Hultqvist.

Samtidigt är relationen mellan Sverker Göranson och regeringen kyligare än någonsin. Bråket om anslagen till försvaret trappades upp i december förra året när Sverker Göransson meddelade att Sveriges försvarsförmåga bara räcker för att försvara landet under en vecka.

Månaden efter kom nästa överraskning, när ÖB under Folk och Försvars rikskonferens i januari plötsligt lämnade konferensen i Sälen, ställde in sitt framträdande och åkte hem.

Kort efteråt kom beskedet att han sjukskriver sig i två veckor "på grund av arbetsutmattning".

Expressen har talat med flera personer med god insyn i händelseutvecklingen, både inom försvaret och inom alliansen. De uppger samstämmigt att det är Fredrik Reinfeldts statssekreterare Gunnar Wieslander och Sverker Göranson som befinner sig i konfliktens kärna. Vid ett flertal tillfällen ska Gunnar Wieslander ha sagt att han inte har förtroende för ÖB - och att han vill se honom avgå.

- Det har skett vid flera tillfällen och har upprört försvarsmaktens ledning, säger en källa.

- Det är allmänt känt att han uttalar sig så här om Göranson, uppger en annan källa till Expressen.

ÖB ska enligt Expressens källor känna till att Wieslander vill ha bort honom. Den pressen kan ha varit en bidragande orsak till att ÖB sjukskrev sig.

- Det är mycket möjligt att han kände att han inte kunde lämna och i stället valde att göra det här mellantinget och sjukskriva sig, säger en källa.

Flera av de politiker som stöder ÖB:s krav på mer resurser till försvaret sitter i försvarsberedningen, som nu jobbar med att ta fram en plan för hur Sveriges försvarspolitik ska utformas. Första steget är en omvärldsanalys som ska presenteras innan sommaren.

Efter det kommer försvarsberedningen jobba vidare med att titta på vad som krävs av Sverige, bland annat när det gäller försvarspolitiska anslag.

Den rapporten kommer först nästa sommar.


Därefter ska regeringen lägga fram en försvarspolitisk proposition baserad på försvarsberedningens arbete. Den propositionen väntas landa på riksdagens bord i början av 2015, vilket gör att det lika gärna kan vara Stefan Löfvens regering som står som avsändare.

Men försvarsberedningen är inte den enda gruppen som har jobbat med försvarets framtid. Förra året avslöjade SvD att försvarsdepartementet och finansdepartementet tillsatt en intern arbetsgrupp, som parallellt med försvarsberedningen fick uppgiften att ta "ett helhetsgrepp" på Försvarsmaktens ekonomi och organisation. Gruppen skulle, enligt dokument som Svenska Dagbladet tagit del av, "lämna förslag som är nödvändiga för att skapa balans mellan verksamhet och ekonomi".

Tre inflytelserika personer som alla är moderater ingick i arbetsgruppen: Carl von der Esch, statssekreterare på försvarsdepartementet, som var gruppens ordförande, Hans Lindblad, då statssekreterare på finansdepartementet och den tidigare nämnda Gunnar Wieslander.

Gruppens arbete stoppades efter protester från Folkpartiet och Kristdemokraterna, som var missnöjda med att de inte var representerade i sällskapet, men enligt Expressens källor har arbetet fortsatt i det dolda, dock utan Hans Lindblad som sedan dess har lämnat regeringskansliet.

- Den här speciella gruppen blev stoppad, men sedan har man fortsatt ändå, fast man kallar det internt regeringsarbete och det nu sker informellt, säger en källa.

Expressen har sökt både Gunnar Wieslander och Sverker Göransson, men ingen av dem har gått att nå.

- ÖB är inte anträffbar. Han är bortrest på utlandsbesök, säger Therese Fagerstedt, informatör på försvarsmakten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.