Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försvarar Spendrup om kvoteringar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Svenskt Näringslivs blivande vd Carola Lemne anser att kritiken mot Jens Spendrup är överdriven.

Och hon är emot kvotering.

- Vem fasiken vill bli kvoterad? säger hon till Dagens Industri.

Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv, sa för en vecka sedan i en intervju i Ekot att kompetenta kvinnor till styrelser är en bristvara – och blev hårt kritiserad efter uttalandet.

Snart ska Carola Lemne, i dag vd för Praktikertjänst, ta över som vd för Svenskt Näringsliv.

I Dagens Industri försvarar hon Spendrup och menar att blåsvädret runt honom var överdrivet.

- Man lägger orden i munnen på honom och vad han tycker. Det tycker inte jag är okej. Min egen erfarenhet av honom är precis tvärtom, säger hon till DI.

Hon fortsätter:

- Jens, om någon, har väl bevisat att han inte har svårt att hitta kompetenta kvinnor. Han har ju bland annat anställt mig. Det var någon som sa, att om Jens är en mullig mansgris, då borde vi ha fler sådana med tanke på hur han premierar kvinnor.

Lemne slår ett slag för mångfald i styrelser. Hon vill ha större spridning både vad gäller kön, ålder och etnicitet. Men hon är principiellt emot kvotering, säger hon till tidningen.


Rättelse: I en tidigare version av den här texten angavs felaktigt att Carola Lemne blir ordförande för Svenskt Näringsliv. Hon blir vd och ingenting annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.