Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvarade Macchiarini – fick chefsjobb

Ola Hermansson hyllade skandalkirurgen Paolo Macchiarinis forskning.

Paolo Macchiarini Foto: Sven Lindwall

KI-forskaren Ola Hermanson arbetade tillsammans med Paolo Macchiarini och försvarade kirurgen intensivt.

Men Hermanson har inte skadats av skandalen, tvärtom har han karriärklättrat uppåt. KI har gett honom ett prestigefyllt chefsjobb med högre lön.

– Att befordra människor som floppat är jävligt korkat, säger professor emeritus Bengt Gerdin som utrett fuskanklagelserna mot Macchiarini och hans medarbetare.

Ola Hermanson, senior forskare på Karolinska institutet, är medförfattare till två av Paolo Macchiarinis artiklar. Han är också försvarare av kirurgens forskning. Hermanson har skarpt kritiserat Bengt Gerdins utredning som slog fast att Paolo Macchiarini forskningsfuskat.

Hyllade Macchiarini

I en tevesänd föreläsning från 2012 hyllar Hermanson Paolo Macchiarini och dennes doktorand Philipp Jungebluth för ett "fruktbart samarbete" och säger "Och i ett annat fantastiskt experiment // blev patienter med strupcancer inte bara av med cancern. De fick även en ny artificiell, plastliknande luftstrupe, som doppats i patientens egna stamceller vilket är fascinerande i sig. Vi undrade, det lustiga är, att de gjorde detta med en patient i fjol som överlevde. Och som fortfarande är helt frisk."

Vid den tiden hade den första opererade patienten som Hermanson talar om fått allvarliga komplikationer och den andra hade dött.

Fick superjobb efter skandalen

Nu har Hermanson fått ett superjobb med högre lön av KI. Sen oktober i år är han föreståndare för Karolinska institutets nya forskningscenter för stamcellsforskning i Hong Kong. Det är bekostat av en stordonation på 400 miljoner kronor av affärsmannen Ming Wai Lau. Donationspengarna anklagas för att ha tveksam bakgrund, att inte vara vita pengar. SVD rapporterade i maj att Ming Wai Lau själv och hans pappa Joseph Lau förekommer i Panamadokumenten. De är sammankopplade i bolaget Glory Ocean Limited i den läckta databasen. Bolaget har adress i det kända skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Joseph Lau är också dömd till fängelse i Macau, bland annat för penningtvätt. Enligt SVD har Joseph Lau inte inställt sig eftersom utlämningsavtal saknas mellan Hong Kong och Macau.

"Skandalöst"

Tidigare KI-professor Johan Thyberg, som länge engagerat sig i Macchiariniaffären, är mycket kritisk:

– Det är skandalöst att Hermanson upphöjs till den här positionen i Hongkong. Det är vänskapskorruption ända ut i fingerspetsarna.

Även fuskutredaren Bengt Gerdin tycker att det sänder extremt dåliga signaler ut i organisationen.

– Att befordra människor som floppat är jävligt korkat. Han är mitt i den här oredlighetssituationen där man ännu inte fattat beslut, det är inte klarlagt vilket med- och delansvar han hade. Så det är dumt tycker jag.

Expressen har sökt Hermanson upprepade gånger på telefon. Vi vill ställa frågor om Ola Hermansons roll i Macchiariniskandalen, om han är lika positiv till Macchiarinis forskning och operationer idag och om han fått några personliga konsekvenser av affären.

Ola Hermanson återkommer inte. Men Ola Hermanson svarar dock i ett mejl att han inte vill svara på Expressens frågor. Han skriver: "Hej Anna. Tack för ditt mail. Tyvärr pågår det fortfarande många utredningar och jag vare sig vill eller kan uttala mig i media innan de är helt klara. Allt gott, Ola"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!