Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förstorade rumpan – kan tvingas operera bort den

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Medlet som orsakade kvinnan rumpskador har anmält till Läkemedelsverket.
Foto: ERIK SIMANDER

Det var i juni för två år sedan som en kvinna i 30-årsåldern sökte sig till en skönhetsklinik i Stockholm med drömmar om en större rumpa.

Två år senare riskerar hon behöva ta bort delar av rumpan – som drabbats av återkommande infektioner från det förbjudna medlet som använts.

Kort efter att kvinnan fått utfört en injektionsbehandling i rumpan, vid en estetisk klinik i Stockholm i juni för två somrar sedan, tillstötte komplikationer.

Enligt den anmälan som skickats till Läkemedelsverket framgår att kvinnan fick inflammationer och att hon uppsökte kliniken för hjälp. Där fick hon rumpan ”urspolad” – men problemen kvarstod och hon tvingades två månader senare att uppsöka akutsjukvård vid ett stockholmssjukhus, vilket nyhetsbyrån Siren var först att rapportera om.

Rester av implantatet läckte ur rumpan

Överläkaren i akutkirurgi vid sjukhuset, som skickat in anmälan, skriver att kvinnan då lades in för antibiotikabehandling. Vid det tillfället läckte bokstavligen rester av implantatet ur rumpan på henne.

Då vädjade överläkaren till en kollega på plastkirurgin på sjukhuset att ta sig an fallet. Med kirurgen vägrade med hänvisning till att de skulle blir ”översvämmade av patienter med komplikationer till privat estetisk kirurgi”.

Kvinnans tillstånd förvärrades och i slutet av september hade implantatet käkat sig in i musklerna och inflammationen växt till sig. Kvinnan opererades då under narkos, och det skedde en slags ”urspolning och urskrapning” av det infekterade området.

Rekommenderas ta bort delar av rumpan

Hon genomgick därefter flera antibiotikakurer och överläkaren försökte med nya kontakter till plastikkirurgen och en privat aktör. De rekommenderade bägge ett ”större kirurgiskt ingrepp” där delar av rumpan skulletas bort. Detta behövde dock ske på egen bekostnad – och kvinnan svävar nu, enligt överläkaren, därför i en medicinsk limbo.

Läkaren skräder inte med orden när han beskriver det medel som använts vid kvinnans skönhetsoperation.

”Medlet är förbjudet i USA sedan 2015 och bör förbjudas i EU. De kliniker som trots denna spridda kunskap använder medlet bör granskas närmare”, skriver överläkaren.

Brazilian butt lift – ett av världens farligaste skönhetsingrepp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.