Håkan Juholt berättade på Stora Chefsdagen om var han finner stöd. "För att hantera den här situationen kan jag inte gå till någon annan och söka stöd", sa Juholt. Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt berättade på Stora Chefsdagen om var han finner stöd. "För att hantera den här situationen kan jag inte gå till någon annan och söka stöd", sa Juholt. Foto: Sven Lindwall

"Förstår att många är besvikna och ledsna"

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt är fullt beredd att ta det som nu utspelar sig runtomkring honom, berättade S-partiledaren under en föreläsning på onsdagen.
Samtidigt säger han att han inte söker stöd hos någon annan.
- Stöd får man i sig själv i det sammanhanget.
De intensiva dagarna verkar ännu inte vara slut för Håkan Juholt. I SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen fick Juholt kritik också av tidigare Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman – som gått igenom liknande kriser själv.
Några timmar tidigare stod Juholt på scen under tidningen Chefs evenemang Stora Chefsdagen.
Där fick han bland annat frågan om var han finner sitt stöd, under dessa tuffa tider.
– Flera partiledare får uppleva sådana saker, och det är intensivt – naturligtvis. Men medierna gör sitt jobb och alla gör sitt jobb, så det är ungefär vad man får vänta sig om man ger sig in i den här branschen.

"Stöd för omgivningen"

Var har du hämtat stöd ifrån?
– Det fungerar inte riktigt så, min uppgift som chef är att vara ett stöd för omgivningen. Min uppgift som chef är inte att samla in stöd från olika människor.
Men du behöver väl också stöd?
– Stöd får man i sig själv i det sammanhanget. För att hantera den här situationen kan jag inte gå till någon annan och söka stöd.
Ditt förtroende hos folket. Hur har det påverkats den senaste tiden?
– Det är klart att en sådan här sak påverkar människors förtroende. Jag är journalist och tänker inte recensera medierna. Men mått och sans kommer att visa sig. Nu pågår en förundersökning och då kommer väl domen en dag.
Du har förändrats något de senaste dagarna. Du var mer yvig i början? Hur kul kan man vara som ledare?
– Nu är det inte läge för det. Jag känner mig inte uppspelt. Det är klart att det här är en väldigt allvarlig situation för mig och mitt parti. Det är många människor som har förlorat tron på mig. Som önskade att jag aldrig skulle gjort något fel. Jag förstår att många är besvikna och ledsna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag