Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första tv-debatten mellan kandidaterna till finansminister

Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Här möts finansminister Magdalena Andersson (S) och finansministerkandidaten Elisabeth Svantesson (M) för första gången i en het tv-debatt i sex ronder. 

Det handlar bland annat om ouppklarade våldtäkter, moralpoliser i förorten – och om cancerpatienter som inte får vård i tid. 

– De kortaste köerna är där moderater sköter landsting och regioner, hävdar Elisabeth Svantesson. 

Efter en lite trevande inledning om skatter och jobb, där Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson flera gånger var överens, hettade det flera gånger till ordentligt i den första tv-sända debatten mellan dem. 

Premiärmötet skedde i Expressens politikmagasin "Bara Politik" på onsdagskvällen. 

Det faktum att många cancerpatienter inte får vård i tid fick Elisabeth Svantesson att slå fast att det ser bättre ut i moderatstyrda landsting än där Socialdemokraterna har makten. 

– Det beror på att Moderaterna styr i de landsting där det finns en bra skattebas, replikerade finansministern. 

Debatt om otrygghet och polis

När nästa års finansministerkandidater debatterade otrygghet och polisen konstaterade Elisabeth Svantesson att utvecklingen gått åt fel håll under de senaste tre åren. 

– Både vad gäller våldtäktsfall och gängkriminalitet. Vi måste ta tillbaka makten från de här gängen.

Magdalena Anderssons svar: 

– Vi har faktiskt ökat resurserna till polisen, för vi ser att vi behöver ha fler poliser på våra gator och torg. 

Samtidigt ifrågasatte hon polisens arbete. 

– Med 30 000 polisanställda har jag svårt att se varför våldtäktsanmälningar läggs på hög. 

Hon ville inte heller uttala sig om behovet av höjda polislöner. 

– En central del i den svenska modellen är att det är arbetsgivare och fackföreningar som tillsammans kommer överens om löner. 

Elisabeth Svantesson slog dock fast: 

– Vi ser att poliser flyr yrket. Man måste ha bättre betalt när man tar alla de risker som poliser gör i Sverige just nu. 

Debatt om moralpoliser

Finansministerkandidaterna debatterade också integration och moralpoliser i förorterna – och det faktum att arbetslösheten bland utrikesfödda nu uppgår till 22 procent i Sverige. 

– Så fort man kommer till Sverige måste man veta vad som gäller. Vi vill ha en samhällsinformation som är värd namnet. Man ska veta sina rättigheter och skyldigheter. Vi måste vara tydliga med vad som gäller i Sverige. Här har vi varit flata, och det är upprörande, konstaterade Elisabeth Svantesson. 

Men enligt finansministern skärper regeringen nu reglerna.

– Det är inte en rättighet att få ett etableringsprogram, utan det ska också vara tydliga krav. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!