Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENElisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENElisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Elisabeth Svantesson och Magdalena Andersson. Finansministerkandidaterna möttes i den första tv-debatten dem emellan i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Första tv-debatten mellan kandidaterna till finansminister

Publicerad

Här möts finansminister Magdalena Andersson (S) och finansministerkandidaten Elisabeth Svantesson (M) för första gången i en het tv-debatt i sex ronder. 

Det handlar bland annat om ouppklarade våldtäkter, moralpoliser i förorten – och om cancerpatienter som inte får vård i tid. 

– De kortaste köerna är där moderater sköter landsting och regioner, hävdar Elisabeth Svantesson. 

Efter en lite trevande inledning om skatter och jobb, där Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson flera gånger var överens, hettade det flera gånger till ordentligt i den första tv-sända debatten mellan dem. 

Premiärmötet skedde i Expressens politikmagasin "Bara Politik" på onsdagskvällen. 

Det faktum att många cancerpatienter inte får vård i tid fick Elisabeth Svantesson att slå fast att det ser bättre ut i moderatstyrda landsting än där Socialdemokraterna har makten. 

– Det beror på att Moderaterna styr i de landsting där det finns en bra skattebas, replikerade finansministern. 

Debatt om otrygghet och polis

När nästa års finansministerkandidater debatterade otrygghet och polisen konstaterade Elisabeth Svantesson att utvecklingen gått åt fel håll under de senaste tre åren. 

– Både vad gäller våldtäktsfall och gängkriminalitet. Vi måste ta tillbaka makten från de här gängen.

Magdalena Anderssons svar: 

– Vi har faktiskt ökat resurserna till polisen, för vi ser att vi behöver ha fler poliser på våra gator och torg. 

Samtidigt ifrågasatte hon polisens arbete. 

– Med 30 000 polisanställda har jag svårt att se varför våldtäktsanmälningar läggs på hög. 

Hon ville inte heller uttala sig om behovet av höjda polislöner. 

– En central del i den svenska modellen är att det är arbetsgivare och fackföreningar som tillsammans kommer överens om löner. 

Elisabeth Svantesson slog dock fast: 

– Vi ser att poliser flyr yrket. Man måste ha bättre betalt när man tar alla de risker som poliser gör i Sverige just nu. 

Debatt om moralpoliser

Finansministerkandidaterna debatterade också integration och moralpoliser i förorterna – och det faktum att arbetslösheten bland utrikesfödda nu uppgår till 22 procent i Sverige. 

– Så fort man kommer till Sverige måste man veta vad som gäller. Vi vill ha en samhällsinformation som är värd namnet. Man ska veta sina rättigheter och skyldigheter. Vi måste vara tydliga med vad som gäller i Sverige. Här har vi varit flata, och det är upprörande, konstaterade Elisabeth Svantesson. 

Men enligt finansministern skärper regeringen nu reglerna.

– Det är inte en rättighet att få ett etableringsprogram, utan det ska också vara tydliga krav. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag