Lina Axelsson Kihlblom, 51, har blivit känd som superskolledare i Utbildningsradions tv-program ”Rektorn”. Nu blir hon ny skolminister för Utbildningsdepartementet i Magdalena Andersson regering – som presenterades under tisdagsförmiddagen.
Den nya ministern har tidigare varit ledamot i Skolkommissionen och har lång erfarenhet av skolvärlden.
Under regeringens presskonferens säger Lina Axelsson Kihlblom att alla kommer behövas i framtiden.
– Skolan ska rusta unga med de kunskaper de behöver oavsett bakgrund. Ska vi lyckas måste samhället ta över kontrollen över skolan. Eleven ska vara i fokus, inte börskurser.
Berättade i Skavlan
I en tidigare intervju med Expressen berättar hon om resan till att få ett yttre som speglar hennes inre – som dröjde nästan 20 år.
Och det var sedan i SVT:s Skavlan år 2015 som hon berättade offentligt att hon genomgått en könskorrigering.
– En sådan här historia ska inte bli snaskig, den måste förklaras i ett sammanhang. Först nu känns det som att jag hittat ett bra sätt att äga min historia. Att berätta är ett politiskt ställningstagande, det motverkar uppdelningen i vad som är fint och fult och jag vill skapa ett samhälle där elever och andra inte piskas av rädsla utan drivs av morötter. Mitt budskap är att jag är det nya normala, sa Axelsson Kihlblom då till Expressen.
Då hade hon precis gett ut den självbiografiska boken ”Kommer du tycka om mig nu? - En berättelse om identitet”. Där skriver hon bland annat om uppväxten och en rädsla att bli bortstött, hånad och att inte bli accepterad.
”Skolan har ett kompenserande uppdrag”
Lina Axelsson Kihlblom var fram till 2018 grundskolechef i Haninge för 16 skolor – och dessförinnan var hon rektor på Ronnaskolan i Södertälje, där hon lyfte resultaten så att andelen nior med behörighet till gymnasiet ökade från 52 till 76 procent.
– Det handlar om likvärdighet och att bry sig om. Jag minns själv hur jag slogs av att barnen från akademikerhem hade ett helt annat ordförråd än vad jag hade då jag, som har föräldrar som gått sjuårig grundskola, kom till gymnasiet. Skolan har ett kompenserande uppdrag.
Trots att hon fått mycket positiva reaktioner sedan hon valde att berätta offentligt om sin könskorrigering, betonar den nya ministern att hon är så mycket mer än den.
– Jag är chef och skolledare och har med min bakgrund en unik inblick i gruppdynamik och identitetsfrågor. Är det något jag brinner för så är det att skapa ett samhälle som bygger på trygghet, sa Axelsson Kihlblom då till Expressen.