Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första tåget på Citybanan gick som planerat

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu har det första tåget gått på Citybanan. 

Tåget avgick som planerat klockan 05.04 från Station Stockholms city till Nynäshamn. 

Under söndagen invigdes Citybanan av statsministern Stefan Löfven och infrastrukturministern Anna Johansson och under måndagsmorgonen avgick det första tåget som planerat.

Stefan Löfven, finansborgarråd Karin Wanngård och infrastruktur minister Anna Johansson på rundvandring i nya citybanan i Stockholm. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tåget avgick klockan 05.04 från Station Stockholms city till Nynäshamn men redan i går invigdes den. 

Resenär: Fräscht och nytt med glasväggarna

Fredrik Svedbrant är en av de som åkt Citybanan på måndagsmorgonen då han skulle till jobbet i Sollentuna.

– Jag tror att det kommer att bli bättre nu när man slipper stå ute på Karlberg station. Det har varit lite obehagligt när tågen har dunkat förbi så snabbt där, säger Fredrik Svedbrant. 

– Det är fräscht och nytt med glasväggarna och dörrarna in till pendeltåget. Det känns fräschare och tryggare. Sen var jag kanske inte jätteimponerad av konsten vid Odenplan. Men kakelsättningen var fin vid centralen, fortsätter han. 

Citybanan har kostat 17 miljarder kronor 

Även Daniel Elg har förhoppningar på Citybanan som började byggas år 2009. 

– Förhoppningsvis blir det så som politikerna lovat. Att det blir mindre störningar i kollektivtrafiken och att fler väljer att åka kollektivt i stället för att ta bilen, sa Daniel Elg, som besökte Citybanan under invigningen på söndagen, till Expressen. 

Citybanan har byggts under nio år och den sex kilometer långa tunneln mellan Stockholm södra och Tomteboda har kostat 17 miljarder kronor. 

De främsta anledningarna att Citybanan byggdes var att få bort flaskhalsen runt Karlberg längs spåren norrut från centrala Stockholm, samt att få bort pendeltågen från Stockholm central.

LÄS MER: 8 frågor och svar om Citybanan som öppnar 2017 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!