Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första siffrorna: Seger för norska högern

Nu är det klart.

Norge får sin andra kvinnliga statsminister i Erna Solberg.

I NRK:s prognos vinner den borgerliga koalitionen, med Solbergs Høyre i spetsen, det norska valet.

Partierna i stortinget

• Arbeiderpartiet:

Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Har innehaft regeringsmakten i åtta år. Jens Stoltenberg är partiledare. (35,3 procent i Stortingsvalet 2009)

• Høyre:

Det stora borgerliga partiet och motsvarigheten till svenska Moderaterna. Har vuxit kraftigt sedan förra valet, främst på bekostnad av Frp. Erna Solberg är oppositionens statsministerkandidat. (17,1 procent i Stortingsvalet 2009)

• Fremskrittspartiet:

Norges populistiska och invandringskritiska parti är bland annat för en minskad byråkrati och mindre statlig inblandning. Partiet väntas krympa sedan förra valets rekordsiffror. (22,9 procent i Stortingsvalet 2009)

• Socialistisk Venstre:

Norges vänsterparti, har ingått i Stoltenbergs regeringskoalition. Partiledare är Audun Lysbakken. (6,1 procent i Stortingsvalet 2009)

• Senterpartiet:

Norges bondeparti, har en mer protektionistisk hållning en sitt svenska systerparti. Har ingått i Stoltenbergs regeringskoalition. Partiledare är Liv Signe Navarsete (6,2 procent i Stortingsvalet 2009)

• Venstre:

Norges liberala parti, svenska Folkpartiets systerparti. Partiledare är Trine Skei Grande. (3,7 procent i Stortingsvalet 2009)

• Kristelig folkeparti:

Norges kristdemokratiska parti. Partiledare är Knut Arild Hareide. (5,7 procent i Stortingsvalet 2009)

Prognos 2013

Arbeiderpartiet fortsätter att vara Norges största parti med drygt 30 procents stöd, enligt en prognos gjord av Statistisk sentralbyrå (SSB). Prognosen bygger på avgivna och redan räknade röster: dels förhandsröster, dels röster från vallokaler som stängt tidigt, skriver TT.

Det borgerliga blocket får 95 mandat mot de rödgrönas 73, enligt prognosen.

Prognos 2013

Rodt 1,1 % (-0,25) 0 mandat

Sosialistisk Venstreparti 4,1 % (-2,1) 7 mandat

Arbeiderpartiet 30,5 % (-4,87) 55 mandat

Senterpartiet 6 % (-0,15) 11 mandat

Miljöpartiet De Gronne 3 % (+2,65) 1 mandat

Venstre 5,1 % (+1,22) 9 mandat

Kristelig folkeparti 5,8 % (+0,26) 10 mandat

Höyre 25,6 % (+8,36) 46 mandat

Fremskrittspartiet 16,7 % (-6,21) 30 mandat

Jens Stoltenberg hyllades för sin insats efter terrordådet den 22 juli 2011 - men det räckte inte till en tredje mandatperiod för statsministern från Arbeiderpartiet.

Efter åtta år med vänsterregering var norrmännen trötta och ville ha något nytt.

Valutgången har ansetts vara klar en tid nu - den borgerliga koalitionen har länge haft ett stort övertag i opinion.

Nu när vallokalerna har stängt och den norska tv-kanalen NRK publicerar sin prognos står det klart att det blir regeringsskifte. Enligt NRK får de borgerliga partierna 93 mandat i stortinget mot 76 för den sittande regeringen, siffrorna är dock något osäkra på grund av att inga förhandsröster från Oslo kunde räknas. TV2:s prognos kom fram till samma resultat. Det slutgiltiga valresultatet kommer att dröja.

Arbeiderpartiet tappade, enligt NRK:s prognos, över 5 procent sedan förra valet men blir ändå Norges största parti med 30,4 procent.

Høyre, Norges motsvarighet till Moderaterna, kommer nu troligtvis att bilda regering med högerpopulistiska Fremskrittspartiet, det liberala partiet Venstre och kristdemokratiska Kristelig folkeparti.

Andra kvinnliga statsministern

Statsminister blir då Høyres partiledare Erna Solberg, 52. Hon blir Norges andra kvinnliga statsminister efter Gro Harlem Brundtland som var statsminister på 1980- och 90-talet.

De viktigaste frågorna i valet har handlat om sjukvården och skolan. Høyre har kritiserat Arbeiderpartiet, Norges motsvarighet till Socialdemokraterna, för att det har varit för långa vårdköer. Høyre vill också införa fler friskolor, dock utan att tillåta vinstuttag för ägarna. Arbeiderpartiet har å sin sida varnat för att Norge kan bli mer likt Sverige med en borgerlig regering.

Trots Anders Behring Breiviks terrordåd för drygt två år sedan, då 77 personer dog, har säkerhetsfrågor var näst intill frånvarande i valrörelsen.

Erna Solberg kommer från Norges andra stad Bergen och har varit partiledare för Høyres sedan 2004. Hon har en utbildning i sociologi, statsvetenskap och statistik och har suttit i stortinget sedan 1989.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!