Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsta domstolen fäller man för oaktsam våldtäkt

Kriminologen menar att tingsrätt och hovrätt kommer att följa HD:s exempel.
HD.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Genrebild på kvinna.Foto: AP
Nina Rung, kriminolog och genusvetare.Foto: Infinity Studio / Foto: Infinity Studio

En man i Västerbotten hade samlag med en kvinna han övernattade hos. Han säger sig ha uppfattat att hon ville. 

Kvinnan däremot uppger att hon absolut inte deltog frivilligt.

Nu dömer Högsta domstolen mannen till fängelse för oaktsam våldtäkt - första gången HD prövar den nya samtyckeslagen.

– Jag var ganska övertygad om att den skulle ge resultat - framför allt den här delen, oaktsam våldtäkt, säger kriminologen Nina Rung.

Fallet rör en man och kvinna hemmahörande i Västerbotten, som hade haft kontakt med varandra på sociala medier under en längre tid. När mannen ville sova över hos kvinnan sade hon ja, men gjorde klart att hon inte ville ha sex med honom.

Trots detta började mannen vid övernattningen att ta på kvinnan, och inledde sedan ett samlag med henne. Kvinnan har beskrivit hur hon blev helt stel när mannen började röra vid henne, men hennes passivitet var heller inget som fick mannen att försöka förvissa sig om att hon verkligen ville.

Frivillighet krävs

Mannen nekar till brott och hävdar att han fått uppfattningen att hon ville ha sex. Han har också påpekat att han avbröt samlaget då han märkte att kvinnan inte ville fortsätta.

För ganska precis ett år sedan skedde en vida omtalad lagändring i Sverige. Sexualbrottslagstiftningen skrevs om, så att den nu utgår från att sex ska vara frivilligt. Är det inte det så är det olagligt.

Mannen fälls i Högsta domstolen

Tidigare hade det krävts hot, våld, tvång eller att gärningsmännen utnyttjat offrets särskilt utsatta situation (exempelvis att hen varit berusad, har sovit eller känt allvarlig rädsla) för att en handling skulle räknas som våldtäkt. I den nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta "om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt".

Både tingsrätt och hovrätt ansåg att kvinnan i Västerbottensfallet inte deltagit frivilligt, och att mannen därför skulle dömas för våldtäkt. Mannen överklagade domen till Högsta domstolen, som gav honom prövningstillstånd. 

Nu dömer HD mannen till fängelse för oaktsam våldtäkt.

”Högsta domstolen konstaterar att en person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande inte har något ansvar för att säga nej eller för att på annat sätt uttrycka sin motvilja. Vidare konstaterar domstolen att det faktum att målsäganden och gärningsmannen var ense om att ligga i samma säng och att de var klädda i enbart underkläder inte innebär att målsäganden deltog frivilligt i de sexuella handlingarna”, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

”Domstolen finner det bevisat att gärningsmannen har genomfört de sexuella handlingarna utan att hon har deltagit frivilligt. Det är dock inte bevisat att gärningsmannen handlat uppsåtligen men däremot att han handlat grovt oaktsamt.”

Påföljden, fängelse i två år och tre månader, avser också våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Massi Fritz: ”Vi ska vara stolta”

Elisabeth Massi Fritz, advokat och engagerad i frågan om den nya samtyckeslagen, kommenterar HD:s dom i ett sms till Expressen:

”Högsta domstolens dom är mycket viktig och välkommen. Domen är ytterligare ett steg i rätt riktning för dom som är utsatta för våldtäkt. Vi ska vara stolta över den nya samtyckeslagen”, skriver hon.

Elisabeth Massi FritzFoto: ELISABETH OHLSON WALLIN / Elisabeth Ohlson Wallin

Kriminologen och genusvetaren Nina Rung kommenterar:

– Det är jättebra att vi får användning av vår nya lag. Det var väldigt många som tvivlade på att den skulle ge resultat, men jag var inte en av dem. Jag var ganska övertygad om att den skulle ge resultat - framför allt den här delen, oaktsam våldtäkt, alltså att man inte kan bevisa uppsåt. 

Nina Rung.Foto: Infinity Studio / Foto: Infinity Studio

Nina Rung fortsätter:

– Nu har HD också fastställt det, vilket ju gör att de andra underrätterna, tingsrätten och hovrätten, kommer följa HD:s exempel.

Kriminologen lyfter samtidigt fram att Högsta domstolen dömde mildare än tingsrätten och hovrätten.

– De gör en annan värdering. HD menar att det är oaktsam våldtäkt, när tingsrätt och hovrätt menade att det var våldtäkt. Det blir ett lägre straff på grund av det, men hade vi inte haft den nya lagen hade det funnits möjlighet att han hade blivit friad, säger Nina Rung.

Regeringen har infört en ny lag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.