Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-toppen backade från motion med SD: Tråkigt

Ebba Busch om söndagens partiledardebatt i Agenda.
Kristdemokraternas Lars Adaktusson tillsammans med partiledare Ebba Busch.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas vice partiledare Johan Pehrson tillsammans med partiledare Nyamko Sabuni. Hon har tidigare sagt nej till samarbete med SD.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lotta Olsson (M).
Foto: Riksdagen

I början på oktober stod det klart: Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna hade för första gången skrivit under en riksdagsmotion tillsammans med Sverigedemokraterna.

Men under måndagseftermiddagen valde Johan Pehrson (L) att ta sitt namn från motionen och kallar det för ”ett missförstånd”. 

Moderaten Lotta Olsson säger att det är tråkigt att partier valde att stryka sina namn från motionen.

Den första motionen gäller Sveriges kommande ordförandeskap i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Undertecknade vill att regeringen uppmärksammar diskrimineringen av kristna och andra religiösa minoritetstrosuppfattningar i OSSE:s medlemsländer.

Motionen, som lämnades in den 2 oktober, är underskriven av SD-ledamöterna Björn Söder, Markus Wiechel, Mats Nordberg, och Sara Gille samt KD:s Lars Adaktusson.

L i flygplatsmotion med SD

Några dagar senare, den 6 oktober lämnar ledamöter från KD, SD, M och L in en gemensam motion.

Johan Pehrson, Liberalernas vice partiledare, Lotta Olsson (M), Hans Eklind (KD) och Per Söderlund (SD) vill att Örebro flygplats ska ges status som beredskapsflygplats.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har tidigare uteslutit samarbete med SD, och kritiserat partier som öppnat för sådant.

Och efter att Expressen ringt Liberalerna och frågat om en kommentar från Johan Pehrson, så står han inte längre med som en av avsändarna till motionen. Det framgår av riksdagens hemsida under måndagseftermiddagen.

I en efterföljande kommentar säger Pehrson:

– L har strukit sig från motionen. Det blev ingen bred motion från hela Örebrobänken och då föll syftet med gemensam motion.

Till TT kallar han det hela för ett ”missförstånd” och berättar att även Centerpartiets Helena Villhelmsson valde att stryka sitt namn då de upptäckte att motionen även skrivits under av SD:s Per Söderlund. 

Moderaten Lotta Olsson menar att det är synd att de strök sig från motionen.

”Klart att jag tycker att det är tråkigt att flera andra partier i slutändan valde att stryka sina namn från motionen på grund av SD:s medverkan. Jag är övertygad om att det vore bra för Örebro. Och det tror jag att de andra också är”, skriver Lotta Olsson, M, i en kommentar.

Adaktusson: ”Odramatiskt”

Lars Adaktusson säger att den gemensamma motionen med SD som han skrev under på lyfter ”kanske min viktigaste profilfråga”: förföljelsen av kristna personer i världen.

– Det har varit en uppförsbacke, för det har varit svårt att nå fram och få stöd i detta.

Anledningen till att det blev samarbete med SD-ledamöter är, enligt Adaktusson ”väldigt enkel”.

– Sverigedemokraterna skrev en reservation på en skrivelse om verksamheten inom OSSE och jag anslöt mig till den reservationen, och då fick jag frågan om vi inte skulle ta den här texten och föra över den till en gemensam motion och jag tyckte att det var en bra idé, förklarar han. 

– De ledamöter som står med där är ju ordinarie ledamöter och ersättare i utrikesutskottet. Jag är ju den enda ordinarie i utrikesutskottet från Kristdemokraterna. 

Led i samarbetet

Kristdemokraterna beslutade för över 1,5 år sedan att de skulle vara beredda att samarbeta med samtliga riksdagspartier, inklusive SD och Vänsterpartiet.

– Det här är ett led i det, att vi ska kunna samarbeta med alla riksdagspartier i riksdagen, säger Lars Adaktusson

– Det är inget märkligt, lägger Adaktusson till och påpekar att flera samarbeten och utspel har gjorts tillsammans med Vänsterpartiet sedan dess.

En representant för Moderaterna skriver i ett mejl till Expressen: ”Det är inte ovanligt att enskilda ledamöters motioner som har koppling till valkretsen också har med ledamöter från andra partier därifrån. Den aktuella motionen har genomgått sedvanlig granskning innan den lämnades in.”

”Han överraskade rejält” – hör vad Expressens Jenny Madestam tyckte om söndagens partiledardebatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.