Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Första regnbågsboendet har öppnat: ”Stolthet”

Kronprinsessan Victoria talade på Stockholm Pride.
Avdelningschef Jane Lundvall vill att regnbågsavdelningen Lyckan ska vara en trygg plats där äldre kan finna gemenskap.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Tidigare har äldreboenden kunnat bli HBTQ-certifierade, men nu öppnar den första regnbågsavdelningen.
Foto: Pressbild
Invigning av regnbågsavdelningen på äldreboendet Hanveden, med Barbro Westerholm som invigningstalare.
Foto: Pressfoto
Saga Ladewijk, Johanna Tolf och Anna Gellerstedt, biträdande avdelningschef, ser alla fram emot att arbeta på Lyckan.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

En dokumentärfilm inspirerade personalen på äldreboendet Hanveden till att öppna landets första regnbågsavdelning – ”Leva. Älska” som handlar om ett seniorboende för homo-, bisexuella och transpersoner.

– Den fick oss att vilja se över vad vi inom äldrevården kunde göra, säger Jane Lundvall, avdelningschef.

I samråd med RFSL började planerna för avdelningen Lyckan på Hanveden i Stockholm.

– Vi såg att det fanns ett behov på grund av den oro som kan finnas hos äldre HBTQI-personer inför att få ett högre omsorgsbehov. Att det faktiskt var klassat som en sjukdom när de var yngre, säger Jane Lundvall.

Den första september öppnade avdelningen, och den 15 september var det invigningsfest där bland annat Barbro Westerholm talade.

– Den glädje och stolthet som var på Hanveden den dagen har jag nog aldrig upplevt, säger Johanna Tolf, som kommer att arbeta på Lyckan.

På avdelningen har man dekorerat väggarna med konst och portätt på tidlösa ikoner – allt från Peter Jöback till Selma Lagerlöf och Oscar Wilde.

Personalen utbildas i normkritik

De medarbetare som ska jobba på avdelningen har fått genomgå en utbildning. Det är viktigt att de har en förståelse för historien och ett normkritiskt, inkluderande språk.

– Vi vill att kunderna som flyttar in till oss ska känna sig trygga, att man kan vara öppen och accepteras som den man är. Det är vårt mål, säger Jane Lundvall.

”Inte så jädra märkvärdigt”

Örebrobon Pell Uno Larsson, 80, är talesperson för RFSL:s seniornätverk och välkomnar nyheten. Gemenskapen är det viktigaste.

– Det skulle betyda att man inte behöver känna den här ofrivilliga ensamheten. Vi bär med oss en helt annan bakgrund och kultur, och vi kan inte delge vår livsberättelse än till andra som hör till vårt community, säger han.

Pell Uno Larsson, 80, talesperson för RFSL:s seniornätverk, vill se avdelningar i fler delar av landet.
Foto: Privat

Det finns en oro kring att bli äldre och behöva flytta till ett vanligt äldreboende, eftersom många levt stora delar av sitt liv i hemlighet, menar han.

– Då går man in i tystnadens kultur igen. 

Pell Uno Larsson önskar nu att alternativet kommer till fler äldreboenden i landet – något han själv arbetat för under många år.

– Det där behöver man inte göra så jädra märkvärdigt. Något hus vill vi inte ha, inte ett ”bögarnas och flatornas hus”, men däremot en avdelning dit man kan ställa sig i kö.

Nio kunder är målet

Än har ingen flyttat in på regnbågsavdelningen. Det finns intressenter, men eftersom biståndsbeslut krävs för att flytta in tar processen ofta lite tid.

– Frågan är inte om, utan när den första kunden flyttar in. Vi har ett mål om att fylla boendet med nio kunder att ha en ännu större fest då, säger Jane Lundvall. 

Se även:

Peter Jöback inför nya showen på Cirkus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.