Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första Pride paraden arrangeras i Nordmakedonien

Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På lördagen hölls den första Pride festivalen någonsin i Nordmakedonien.

Landet måste förbättra mänskliga och minoriteters rättigheter för att ansluta sig till EU.

Evenemanget ses som en milstolpe för att närma sig ett EU-medlemskap.

På lördagen kläddes Nordmakedoniens huvudstad Skopje i regnbågens färger när hundratals HBTQ- och människorättsaktivister marscherade längsmed gatorna.

I evenemanget deltog också flera ministrar och medlemmar i parlamentet, enligt BBC.

Motdemonstrationer

Samtidigt höll hundratals motdemonstrationer protester mot vad de kallar ”HBTQ-propaganda” framför en Katolsk kyrka och hävdade att de vill främja traditionella familjevärden.

Motdemonstranter protesterade mot paraden i enlighet med ”traditionella familjevärden”. Foto: NAKE BATEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Evenemanget har även mötts av en del hat på nätet där paraden anklagas för att vara en ”sjuk” och ”skamlig” parad. Man har också frågat om man med ”Pride” som på svenska översätts till ”stolt” menar att man är ”stolt över sin sjukdom”. Det skriver BBC.

Det konservativa östeuropeiska landet genomgick i fjol en folkomröstning om ett namnbyte från Makedonien till Nordmakedonien som ett steg i processen att närma sig ett NATO och EU-medlemskap.

Landet måste förbättra mänskliga och minoriteters rättigheter för att ansluta sig till unionen, skriver Reuters. Sedan den socialdemokratiska regeringen tog över har Nordmakedonien tagit steg mot att förbättra HBTQ-personers situation i landet.

Marschen i Skopje markerar dagen 50 år sedan upploppen i Stonewall, New York, som kickade i gång rörelsen för homosexuellas rättigheter.

Enligt Reuters har andra östeuropeiska länder som Serbien och Kosovo redan arrangerat Pride marscher. Bosnien ska hålla en i september.