Nu har Jared och Sean gift sig – iklädda traditionella muslimska kläder. Deras respektive familjer och vänner var med på bröllopet. Foto: / Caters News AgencyNu har Jared och Sean gift sig – iklädda traditionella muslimska kläder. Deras respektive familjer och vänner var med på bröllopet. Foto: / Caters News Agency
Nu har Jared och Sean gift sig – iklädda traditionella muslimska kläder. Deras respektive familjer och vänner var med på bröllopet.  Foto: / Caters News Agency

Första muslimska homobröllopet i Storbritannien

Publicerad

För två år sedan såg Sean Rogan, 19, en man som satt och grät på en bänk och gick fram och tröstade honom. 

Mannen på bänken, Jared Choudhury, 24, är homosexuell och muslim – och övervägde att ta sitt liv. 

Nu har Sean och Jared gift sig – i Storbritanniens första muslimska homobröllop.  

Det är tidningen Daily Mail som skriver om det ovanliga bröllopet mellan Jared och Sean. Jared Choudhury, som är uppvuxen i ett traditionellt muslimskt hem i Storbritannien, har alltid känt sig som familjens svarta får. 

Han har blivit mobbad under hela sin uppväxt och har känt att han inte passar in. 

– Jag minns att jag kände mig fången. Det pågick i skolan, folk spottade på mig, tömde sopkorgar över mig, kallade mig gris och de andra muslimerna skrek "harum" – vilket är en väldigt elak förolämpning på mitt språk, säger Jared Choudhury till tidningen. 

Blev trakasserad av andra muslimer

Under en period försökte han ändra sin sexuella läggning genom att ha en flickvän och umgås i andra sociala kretsar. Han åt medicin och åkte på en pilgrimsresa till Saudiarabien och Bangladesh – men situationen blev bara värre. 

Andra muslimer gav sig på honom utomhus och sprayade ordet "bögjävel" på hans ytterdörr. Den moské som Jared besökt i 15 år ville inte längre släppa in honom. 

"Han gav mig hopp när jag mådde som sämst"

För två år sedan övervägde Jared Coudhury att ta sitt liv. Han satt och grät på en bänk i Darlaston i England när Sean kom fram.

– Sean kom över och frågade om jag var okej. Han gav mig hopp när jag mådde som sämst och har stått vid min sida hela vägen, berättar Jared Choudhury för Daily Mail. 

– Jag hade utstått elaka attacker från muslimska pojkar och min moské sa att icke-muslimer inte var välkomna. Jag försökte ta mitt liv och så träffade jag Sean. Bostadsföreningen skaffade oss ett hus på en vecka och vi har bott tillsammans sedan dess. Jag friade på Seans födelsedag förra året, fortsätter han.

Gifte sig i traditionella muslimska kläder

Nu har Jared och Sean gift sig – iklädda traditionella bengaliska kläder. Enligt Daily Mail är det här första gången en muslimsk homosexuell man gifter sig i Storbritannien. 

Jareds och Seans respektive familjer och vänner var med på bröllopet i rådhuset i Walsall. 

– Min mamma har alltid stöttat mig. Utan henne hade jag inte varit här i dag. Det var fantastiskt att båda våra familjer var med. Vi kommer väldigt bra överens, säger Jared Choudhury. 

Sean kan konvertera till islam

Han berättar vidare att Sean funderar på att konvertera till islam. Samtidigt tror han att det skulle bli svårt för dem att finna en moské att gå till.

– Vi skulle inte vara välkomna vid några moskéer. Jag har hört om en liberal moské i Berlin som nyligen öppnat där de är mycket mindre traditionella. Det låter fantastiskt. Jag vill verkligen besöka den och önskar att vi hade något liknande här, säger Jared Choudhury till Daily Mail. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag