Första leendet. Gorillapojken i Kolmården mår allt bättre. Lena Mellqvist håller hela djurparkens favoritbebis.
Första leendet. Gorillapojken i Kolmården mår allt bättre. Lena Mellqvist håller hela djurparkens favoritbebis.

Första leendet

Publicerad
Uppdaterad
Nu är krisen över.
Gorillaungen är frisk.
Och i går log han för första gången i sitt 10 dagar gamla liv.

LÄNK: Här kan du se Naomi!

Titta på bilderna från Kolmården. Här finns mängder med arkivbilder, vissa tider läggs bilder ut med en minuts mellanrum. Efter flera dygn av oro kom i dag glädjebeskedet som hela Sverige väntat på. Allt tyder allt på att den lilla gorillaungen, som sedan i onsdags svävat mellan liv och död, kommer att klara sig. Han äter, dricker, kissar, bajsar och har gått upp i vikt och fått upp temperaturen.

"Allt är bra"

- Provsvaren visar att allt är bra. Alla värden är toppen. Han är frisk, säger Mats Höggren, zoologisk chef. Men trots den positiva nyheten får han vänta på att flytta in till mamma Naomi igen. - Vi vill inte ta några risker och avvaktar tills vi är helt säkra på att han är tillräckligt stark för att klara det. Han är som en människa som går på rehabilitering, säger Kolmårdens vd Magnus Nilsson.

Är positiv

Förhoppningsvis dröjer det dock inte längre förrän mor och son kan återförenas. - Jag hoppas att det kan bli den här veckan, men inget är bestämt. Vi tar en dag i taget, säger Mats Höggren. Men chansen att mamma Naomi då ska kunna amma honom är inte stor. Därför försöker man nu lära henne hur hon ska mata sonen med nappflaska. - Vi hoppas att det ska fungera. Det har lyckats på andra håll i världen, så det är inte omöjligt. Annars får vi ta ut honom och låta djurskötarna mata honom när han blir hungrig, säger Mats Höggren.

Tog i fingret

Men fram till dess gläds man nu åt att faran är över för den lilla mirakelbabyn. Och lyckan i aphuset är enorm. - Skillnaden från förra veckan är stor och det känns fantastiskt att se hur han repat sig. I dag skrattade han och grep tag i mitt finger, som vilket spädbarn som helst, säger Magnus Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag