Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Första intervjun efter valet: "Var inte rädda"

Donald Trump gjorde sin första stora intervju efter valet...
...i CBS:s 60 Minutes. Han intervjuades av Leslie Stahl.

Den första stora intervjun med den blivande presidenten Donald Trump sändes i natt i CBS.

I en öppenhjärtig intervju pratar USA:s näste president om allt från Hillary Clintons styrkor och en smutsig valkampanj – till abortlagar och vallöften.

– Jag är en sansad person. Jag tror att pressen försöker göra mig till en vild man, säger Trump.

Sedan Donald Trump tog hem valsegern tidigare i veckan har han hållit sig i Trump Tower i New York och tagit emot bland annat den brittiske UKIP-ledaren Nigel Farage. Han har också hunnit med ett möte med president Barack Obama i hans framtida hem, Vita huset i Washington.

 

LÄS MER: Trumps totalvändning om "Obamacare"

 

I nattens intervju med journalisten Lesley Stahl på amerikanske CBS-programmet "60 minutes" försäkrade den blivande presidenten att han kommer att bygga en mur mot Mexiko – ett av hans vallöften – men att den kan bli ett stängsel på vissa ställen.

Han avslöjade också att han inte kommer att ta någon lön under sin tid som president.

Donald Trump intervjuades i natt i 60 minutes.Foto: CBS

– Jag tror att jag måste ta en dollar enligt lagen, så jag kommer att ta det, men jag vet inte ens vad lönen är.

Trump berömmer Clinton

Donald Trump och Lesley Stahl hann med att prata om det mesta under en timmes tid. Trump passade bland annat på att berömma sin motståndare Hillary Clinton.

– Hillary ringde och det var ett ljuvligt samtal, ett tufft samtal för henne. Svårare för henne än det skulle ha varit för mig. Och för mig hade det varit väldigt, väldigt svårt. Men hon hade inte kunnat vara trevligare, hon sa "grattis, bra jobbat". Och jag tackade henne för att hon vara en jättebra motståndare. Hon är väldigt stark och väldigt smart.

 

LÄS MER: Trump kan tänka sig att be Bill Clinton om råd

 

Men Trump medgav att det var en smutsig kampanj – från bådas håll.

Ångrar inte den hårda kampanjen

– Jag kan inte ångra mig. Jag önskar att det var mjukare, jag önskar att det var trevligare. Jag önskar till och med att det handlade mer om politik. Men det är något jag verkligen är stolt över, det var en fantastisk kampanj.

Lesley Stahl intervjuade den blivande presidenten.Foto: CBS

I intervjun pratade Trump också om sin nya sociala medier-strategi: att vara mer återhållsam. Han har gått åt hårt åt motståndaren Hillary Clinton på Twitter – och hon åt honom. Deras Twitterbråk har varit flitigt omskrivna i medier. Den blivande presidenten har också varit kontroversiell i medierna, bland annat för hårda uttalanden om kvinnor.

Hillary Clinton har ringt och gratulerat.Foto: Olivier Douliery/Pool

Trump: "Jag är en sansad person"

Men Trump tycker att medierna har överdrivit bilden av honom.

– Jag är en sansad person. Jag tror att pressen försöker göra en till något annorlunda, i mitt fall till en vild man. Det är jag inte. Faktum är att jag är en sansad person.

Som president kommer han att uppföra sig, säger han. Även om han ibland kommer att ta till sin "lilla trevliga monotona karaktär" för att få folk att lyssna och motivera dem.

– Men det beror på situationen, ibland måste man vara hårdare. När man tittar på världen och på hur olika platser utnyttjar vårt land säger jag stolt att det kommer att vara Amerika först. Vi håller på att förlora det här landet. Det var därför jag vann valet. Och jag vann det lätt, säger Trump i CBS.

Blir ledsen av anhängare som trakasserar

Donald Trump fick också frågor om uppgifter som har kommit om att hans anhängare har trakasserat minoritetsgrupper.

– Jag blir ledsen av det. Och jag skulle vilja säga sluta med det.

I intervjun säger Trump att han kommer att fundera på att tillsätta en specialåklagare för att utreda Hillary Clintons e-postserver, ytterligare ett av hans vallöften.

– Men jag känner att jag vill fokusera på att skapa jobb, på att fixa sjukvården, på att säkra gränsen och migrationen.

Utsåg Reince Priebus till stabschef

De tre frågorna han och Paul Ryan, talman i kongressens representanthus, har kommit överens om att prioritera inledningsvis är: hälso- och sjukvården, immigrationen och att sänka skatterna.

Tidigare på söndagen utsåg Trump Reince Priebus till stabschef i hans administration i Vita huset och den kontroversielle Stephen Bannon till chefsstrateg. Bannon var vd i Trumps valkampanj och har styrt sajten Breitbart.

Under "60 minutes"-intervjun pratade Donald Trump och Lesley Stahl också om abortlagar, där Trump har tagit en med svenska mått kontroversiell ställning.

Reince Priebus blir stabschef.Foto: Storms Media Group / BULLS

Vill se konservativ domare i Högsta domstolen

Rätten till fri abort kan försvinna under Trumps presidentskap. Han vill tillsätta en domare i Högsta domstolen som liksom han själv är "för liv", säger han.

– Det kommer att gå tillbaka till delstaterna att bestämma om abort. Så kvinnor som vill göra abort kanske måste åka till en annan delstat. Men vi får se vad som händer, det är en lång väg att gå.

Trump vill också se en domare som är för "second amendment", andra tillägget, som skyddar amerikaners rätt att bära vapen.

Tänker bygga mur mot Mexiko

Han planerar också att omedelbart utvisa 2-3 miljoner illegala invandrare.

– Det vi ska göra är att utvisa kriminella. Gängledare, knarklangare, de är förmodligen två miljoner, kanske till och med tre miljoner. Vi ska antingen utvisa eller fängsla dem. Men vi ska få ut dem ur landet, de är här illegalt, säger Donald Trump.

Han står också fast vid sin plan på att bygga en mur mot Mexiko - ett förslag som mötts av hård kritik.

– I vissa områden skulle jag acceptera ett stängsel, men i andra områden skulle en mur vara lämpligare. Jag är väldigt bra på sådant här, det kallas för byggande, säger Trump.

– Efter att gränsen har säkrats och allt har normaliserats ska vi ta ett beslut om människorna som de säger är fantastiska människor, de är fantastiska människor men vi ska ta ett beslut om det. Men innan vi tar ett beslut så är det väldigt viktigt att vi säkra vår gräns.

Ska se över "Obamacare"

Efter att ha blivit vald till USA:s näste president träffade Trump den nuvarande, Barack Obama, i Vita huset.

Efter mötet hade Trump ändrat uppfattning om sjukvårdsreformen, "Obamacare", och är inte längre lika bestämd på att slopa den.

– Jag sa till honom att jag kommer se över hans förslag, och av respekt kommer jag göra det, sa Trump efter mötet.

– Antingen kommer "Obamacare" ändras, upphävas eller bytas ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.