Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Första filmen på Estonias andra hål: ”Uppfläkning”

Professorn: ”Måste vara något vasst föremål”
Foto: Sveriges radio Ekot
Foto: Sveriges radio Ekot

Haverikommissionen är inte färdig med den nya statliga utredningen om Estonia ännu – men filmer från dykningar visas nu i Sveriges Radio.

Där visas ytterligare ett hål på fartygets skrov.

– Det säger ju ingenting om det var innan fartyget sjönk eller efter, säger Olle Rutgersson, professor emeritus i skeppsteknik till Sveriges Radio Ekot.

Mattias Göransson, chefredaktör för Filter, som förra veckan publicerade en stor granskning av Estonia var start kritisk till att tidigare sekretessbelagda filmerna i måndags publicerades utan förklaring.

Nu publicerar Sveriges Radio Ekot nya filmer som visar ett andra hål, som ska befinna sig under Estonias vattenlinje.

– En skåra har det blivit, så det måste vara något vasst föremål som skurit upp bordläggningsplåten. Jag vågar inte säga mer än att det ser ut som det är en uppfläkning av något, att man träffat på något vasst föremål, säger Olle Rutgersson till radion. 

Professorn säger att skrivet öppnar upp sig ”som en konservburk” och då tar in mycket vatten. 

Ekots reporter Alexander Gagliano frågar om det inte ”driver tankarna till att det är något man kört på eller blivit påkörd av?”.

– Det säger ju ingenting om det var innan fartyget sjönk eller efter. Det kan mycket väl ha blivit en skada som blev till när den träffade botten och gled ner innan det lade sig, säger Olle Rutgersson till Sveriges Radio. 

Kan inte dra slutsatser

Haverikommissionen har efter Henrik Evertssons dokumentär i Discovery inlett en ny statlig utredning som ska presenteras senare i höst. I somras gjordes dykningar vid vraket – filmer som Sveriges Radio begärt ut.

Eftersom utredningen inte är färdig går det inte att dra någon slutsats om bilderna. 

– Ja, det skiljer sig en del i utseende, det gör det. Men vi har sagt att vi vill dokumentera båda de här hålen och också andra skador på fartyget. Vi vill inte dra några säkra slutsatser ännu. Vi står mitt uppe i arbetet så det är för tidigt för det, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Haverikommissionen, till Sveriges Radio.


Första bilderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.