Första fartyget i land

Publicerad
Uppdaterad
Israelisk militär har bordat samtliga sex aktivistfartyg som var på väg mot Gaza med förnödenheter. Upp till 19 personer kan ha dödats i stormningen av Ship to Gaza.
Vid lunchtid, svensk tid, nådde det första fartyget i Ship to Gaza-konvojen land.
Vid 13-tiden kom rapporter om att fartygen börjat anlända till hamnen i israeliska staden Ashdod.
Bilder visar hur det första av de sex fartygen eskorteras in i hamnen av ett israeliskt militärfartyg. 

Satellittelefoner utslagna

Åtta av de tiotalet svenskar som fanns i konvojen befann sig på det grekiska fartyget Eleftheri Mesogeio, uppger en grekisk gren av Ship to Gaza enligt AFP.
Två av svenskarna, Mattias Gardell och en till, ska ha befunnit sig på turkiska Mavi Marmara.
UD har inte haft kontakt med någon svensk ombord då satellittelefonerna är utslagna.
Ambassadpersonal ska vara på väg till hamnen dit fartygen kommer.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbryter sin Nordamerikaresa och flyger hem, rapporterar israelisk radio enligt AFP.
Netanyahu var på måndagen i Kanada, och skulle på tisdagen ha träffat president Barack Obama i USA.

”Något har gått fruktansvärt fel”

Ship to Gazas talesperson i Sverige, Mikael Löfgren, säger till Expressen.se vid 07-tiden:
- Jag har inte hört något direkt från båtarna sedan 05-tiden i morse. Det senaste kommer från israelisk tv, att betydligt fler är döda än vad som först rapporterades.
- Vi har en koordinationsgrupp som systematiskt ringer alla nummer vi har för att ta reda på hur det står till med dem ombord och för att få mer pålitlig information om vad som har hänt och vad som händer.
Kan du se något skäl till att människor skulle ha dödats ombord?
- Nej, vi har haft ickevåldsövningar på fartygen på väg ned. Jag vet att de har tränat sig i det. Jag utgår också ifrån att alla passagerare har varit obeväpnade, som vi sa från början. I sådana fall kan beskjutningen bara komma från ett håll, säger Mikael Löfgren.

Aktivist började skjuta

Enligt israeliska TV2 ska blodbadet dock ha inletts med att en aktivist fick tag på en soldats eldvapen och börjat skjuta mot israelerna, berättar Expressens korrespondent Arne Lapidus för Expressen.se.
Han följer reaktionerna på plats i Israels näst största stad, Tel Aviv.
- Reaktionerna är först och främst en känsla av att något har gått fruktansvärt fel, eftersom ambitionen var att undvika skador. I stället har det av allt att döma blivit ett blodbad. Ännu är dödssiffrorna inofficiella, eftersom miltiärcensuren inte släpper några siffror, säger Lapidus.
Nu fruktar Israel ett sammanbrott i de diplomatiska förbindelserna med Turkiet, som till stor del står bakom aktivistflottan.
- Det skulle vara ett mycket svårt slag mot Israel eftersom Turkiet är en mycket viktig strategisk allierad. Israel fruktar även att det ska bli våldsamheter från palestiner på Västbanken och i Gaza. Hamas har proklarmerat en "Vredens dag".


På väg mot Ashdod

Dror Feiler, israelisk konstnär som befinner sig på ett av skeppen, ringde tidigt i morse sin son. Klockan var omkring 04.30, svensk tid.
- Samtalet bröts men jag vet inte vad som hände. Han hann säga att det skepp han befann sig på, Sofia, var det enda skepp som ännu inte hade tagits över. De var omringade av militärbåtar och helikoptrar som flög över. De hörde skott och chockgranater, berättar Tigran Feiler för Expressen.se.
Omkring en kvart senare bordades även Sofia.
- Därmed är samtliga fartyg beslagtagna och passagerarna tillfångatagna. Fartygen har dessutom bytt kurs och såvitt jag förstår strävar de in mot Ashdod i Israel, säger talespersonen Mikael Löfgren.

Sex fartyg

Israelisk militär bekräftat inte uppgifterna officiellt, men anonymt medges att aktivister har skadats. De säger till nyhetsbyrån AP att trupperna stött på motstånd och att soldaterna hade order att bara skjut om deras liv var hotade.
Israels handelsminister Benjamin Ben-Eliezer bekräftar dock för militärradion indirekt att människor har dödats.
- Bilderna är verkligen obehagliga, säger han om de videoupptagningar från stormningen som bland andra Kanal 10 har visat.
- Jag kan bara uttrycka beklagande över alla dödsfall, säger Benjamin Ben-Eliezer.
Turkiets utrikesdepartement säger samtidigt att landet protesterar skarpt mot Israels agerande som det betecknar som oacceptabelt.
Samtliga dödsoffer ska ha krävts på samma fartyg, rapporterar den privata israeliska tv-kanalen Arutz Eser (Kanal 10) enligt AFP. Vilket av de sex fartygen det gäller framgår inte.
Enligt Arutz Esers källor anfölls israeliska soldater av yx- och knivbeväpnade personer på fartyget, och öppnade då eld. Om de döda är aktivister eller soldater eller både och är oklart.
Konvojen består av sex fartyg med hundratals aktivister, däribland affischnamn som författaren Henning Mankell. Tidigare förberedde sig passagerarna för en väntad bordning, bland annat genom att öva civilt motstånd.
Israel har med ilsken diplomati den senaste veckan försökt hejda aktivisterna, vars båtar är lastade med förnödenheter till befolkningen i Gaza.
- Vi tänker inte låta flottan nå Gaza eftersom detta är en kränkning av Israels suveränitet, sade Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon förra veckan.

Blockad

Å andra sidan har Israel, för att inte tappa anseende, flera gånger sett genom fingrarna och släppt igenom de sjöburna hjälpsändningar Ship to Gaza skickat sedan 2008. Men de lasterna har varit mycket mindre än de 10 000 ton förnödenheter som var på väg.
Såväl Israel som Egypten håller Gazaremsan i blockad på grund av Hamas-styret där. Hamas har vunnit demokratiska val, men är samtidigt terroriststämplat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag