Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Första Ebola-patienten i storstaden Goma har dött

Ebolaepidemin är den nästa dödligaste någonsin. Nyligen dog den första ebolapatienten i miljonstaden Goma. Bilden är från den 5 juli.
Foto: PATRICIA MARTINEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ebolaepidemin är den nästa dödligaste någonsin. Bilden är från den 5 juli.
Foto: PATRICIA MARTINEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Pastorn som testat positivt för ebola efter att ha rest in i staden Goma i östra Kongo-Kinshasa har avlidit, rapporterar The Guardian. 

Dödsfallet skapar nu oro för att smittan ska fortsätta sprida sig i vad som redan är den näst dödligaste ebolaepidemin någonsin. 

Pastorn hade besökt staden Butembo, ett av epicentren för ebolautbrottet, då han blev infekterad, enligt kongolesiska myndigheter.

Under sin Butembo-vistelse höll den 46-årige pastorn flera gudstjänster där han lade sin hand på flera personer, däribland ebolasmittade, skrev hälsoministeriet på sin Twitter. 

Efter visiten till Butembo tog han en buss till Goma och upptäcktes vara ebola-positiv. Han kördes under måndagen tillbaka till Butembo för att få vård, men hans liv gick inte att rädda, enligt provinsens borgmästare North Kivu. 

WHO (World Health Organization) har tidigare uppgett att hälsomyndigheter har identifierat 60 personer som varit i kontakt med pastorn sedan han insjuknade, och att hälften av dessa har blivit vaccinerade. 

Attacker mot behandlingscenter

Miljonstaden Goma ligger cirka 35 mil söder om platsen där Ebolautbrottet först upptäcktes för ungefär ett år sedan och är en viktig passage för transporter. 

Enligt den senaste statliga statistiken har mer än 2 500 blivit infekterade, 1 700 dött och 700 tillfrisknat. 

Hälsomyndigheterna har nu uppmanat allmänheten att vara noggranna med att tvätta sig och att undvika fysisk kontakt med alla som kan vara smittade. 

Personer som rör sig genom och bland de mest drabbade områdena försvårar arbetet med att isolera smittan. Ett annat problem med att minska spridningen är attacker mot sjukvårdsarbetare och behandlingscenter. 

Flera väpnade grupper har fästen i östra Kongo-Kinshasa och Mai Mai-milisen finns kring flera av de hårdast drabbade städerna vilket har gjort det svårt för sjukvårdsteam att ta sig in i områdena.  ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.