Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Första coronafallet i Afrika – egyptier drabbad

Joacim Rocklöv har tillsammans med kollegor gått igenom studier av coronavirusets spridningstakt.
Medicinsk personal i Sydkorea. Foto: STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK / STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det första coronafallet har konstaterats i Afrika, uppger AFP.

Enligt nyhetsbyrån ska det handla om en person från Egypten.

Inte förrän under fredagen slogs det första coronafallet fast i Afrika, då en person i Egypten ska ha insjuknat, skriver AFP.

Det innebär att viruset nu konstaterats i 27 olika länder i världen.

I början av förra veckan fanns det bara två laboratorier i Afrika som hade möjlighet att ta prover på det dödliga viruset – i Senegal och i Sydafrika. Men en vecka senare var laboratorier i gång i även i Ghana, Madagaskar, Nigeria och Sierra Leone.

Antalet döda i världen har nu överstigit 1 500 personer. Över 65 000 har smittats av coronaviruset.

Ska vårda patienter i högrisklokaler

I Sverige har bland annat Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge förberett sig inför en möjlig corona-epidemi. Region Stockholm fokuserar på att förhindra smittspridning genom att vårda patienter i högrisklokaler på infektionskliniken i Huddinge.

– Min personal har jobbat under ansträngda lägen förr, säger Hedvig Glans, biträdande överläkare för infektionskliniken, till DN.

Vårdcentralen i Järna söder om Stockholm stängde på tisdagsförmiddagen med hänvisning till ”smittorisk”. Inledningsvis misstänkte man att en patient med hosta var smittad – men misstankarna kunde snabbt avskrivas.

Nya beslutet om passagerarna på coronasmittade lyxkryssaren

3 700 personer har tvingats sitta i karantän sedan den 4 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.