Här syns arbetare inne på Fukushima Daiichi. De kontrollerar en mätare och samlar in information från kontrollrummet. Foto: AP
Här syns arbetare inne på Fukushima Daiichi. De kontrollerar en mätare och samlar in information från kontrollrummet. Foto: AP

Första bilderna från kampen i kärnkraftverket

Publicerad
Uppdaterad
Här kämpar de för Japans säkerhet, för att Fukushima Daiichi ska klara sig från härdsmälta.
Och de gör det i näst intill totalt mörker med endast en pannlampa som ljus.
"Snälla pappa kom tillbaka levande" skriver en dotter på Twitter, enligt Daily Mail.
När japanska myndigheter tog beslutet att evakuera kärnkraftverket Daiichi stannade 50 arbetare kvar.
De skulle med livet som insats förhindra att landet drabbas av en härdsmälta.
Nu har de första bilderna från det livsfarliga arbetet kommit ut.
Bilderna visar ett näst intill totalt mörker, bara pannlamporna är till hjälp i det känsliga arbetet.

Fem arbetare döda

På grund av hettan måste de jobba i skyddsdräkter som också skyddar mot radioaktiva partiklarna som fyller luften runtom dem.
Men efter att kärnkraftverket sargades svårt i samband med jordbävningen och tsunamin den 11 mars har fem arbetare dött, ytterligare 15 har skadats och några uppges ha sagt att de vet att strålningen som de utsatts för kommer att döda dem.
Och så sent som på onsdagen syntes ny rök från en av reaktorerna igen och arbetarna fick avbryta insatserna vid reaktor 3. Orsaken till rökutvecklingen var oklar.
Totalt är 150 inkopplade i insatsen. När de 50 som aktivt jobbar vid reaktorn fått för hög dos av strålning byts de ut.
Samtidigt sprider sig berättelser om hjältarna i Japan.

"Offrar sina liv"

En fru till en arbetare har berättat om ett hjärtskärande meddelande hon fick av sin man vid kärnkraftverket.
"Snälla fortsätt att leva väl, jag kan inte komma hem på ett tag."
En flicka skrev på Twitter om när sin pappa begav sig till kärnkraftverket.
"Jag har aldrig sett min mamma gråta så mycket. Människorna vid kärnkraftverket kämpar och offrar sina egna liv för att skydda dig. Snälla pappa kom tillbaka levande", skrev hon enligt Daily Mail.
Samtidigt ökar trycket på att insatsen ska lyckas då strålning upptäcks i allt fler livsmedel och till och med i dricksvattnet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag